Türkiye-AB ilişkileri

Erdoğan Merkel ve Cameron'la görüştü

Erdoğan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında ikili görüşmelerde bulundu. Erdoğan önce İngiltere Başbakanı Cameron, ardından da Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. Merkel görüşme için 'yapıcıydı' dedi ama ekledi, "Sorunlar bir görüşmeyle ortadan kalkmaz'.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, brexit referandumu ekim'de görevi bırakacak olan ingiltere başbakanı david cameron ile görüştü.

cumhurbaşkanı erdoğan, bu kapsamda ingiltere başbakanı cameron ile bir araya geldi. basına kapalı gerçekleşen görüşme 40 dakika sürdü. 

anadolu ajansı’na konuşan cumhurbaşkanlığı kaynakları, erdoğan'ın cameron ile görüşmesinde ingiltere'deki referandumda alınan ab'den çıkma kararının da ele alındığını belirtti. ingiliz halkı tarafından alınan karara saygıyı ifade eden erdoğan, karardan duydukları üzüntüyü de dile getirdi. görüşmede, cameron'un görevini bırakma kararı da gündeme geldi. türkiye ve ingiltere arasındaki ikili ilişkilerin yoğun şekilde devam edeceği de görüşmede vurgulandı.

cameron, brexit sürecinde türkiye'nin en az 30 yıl daha ab üyesi olayacağını savunmuş, erdoğan da bu sözlere bir araya geldiğimiz zaman sen böyle konuşmuyordun cameron... öyle demiyordun bize. hep bize söylediği şuydu, 'her zaman yanınızdayız, bir an önce türkiye'nin avrupa birliğine girmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz'. ne oldu şimdi?" demişti.

cumhurbaşkanı, cameron'ın ardından almanya başbakanı merkel ile görüştü. almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan tasarının kabul edilmesinin ardından bu, iki lider arasındaki ilk yüzyüze görüşme. 

anadolu ajansı’nın cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, erdoğan'ın merkel ile ikili görüşmesinde, almanya parlamentosunda kabul edilen ermeni tasarısından türkiye'nin duyduğu hayal kırıklığı ve rahatsızlık dile getirildi. merkel de söz konusu kararın türkiye-almanya arasındaki ilişkilere gölge düşürmemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini ifade etti. 

merkel görüşme sonrası yaptığı açıklamada 'yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirtirken, "öne çıkan meseleleri görüştük. hava yapıcıydı. var olan sorunları çözme adına bir iş görüşmesi gibi geçti" dedi. 

gazetecilerin 'sorunlar çözüldü mü?' sorusuna ise "böyle bir görüşmeyle sonurla ortadan kalkmaz. ama inanıyorum ki meseleleri derinlemesine görüştük" yanıtını verdi. 

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;