Ekonomi

Erdoğan: Merkez Bankası mesajı almamış

Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimini yetersiz bulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Görülen o ki Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini alabilmiş değil" dedi.

Konular: Ekonomi, Türkiye

etiyopya'ya hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, merkez bankası'nın salı günü yaptığı yarım puanlık faiz indirimini eleştirdi. indirimi yeterli bulmadığını söyleyen ve merkez bankası'nı eleştiren erdoğan şunları söyledi: 

"yeterli bulmamız mümkün değil. görülen o ki merkez bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini alabilmiş değil. bunu sadece politika faizi olarak görmemek lazım, bunun bir de katları var. burada vatandaşı aldatmanın bir anlamı yok. türkiye’de yatırım istiyorsak, bu faizle bunu yapmamız mümkün değil. istihdam sağlamamız mümkün değil. biz burada ne kadar ucuz yatırım yapabilirsek o zaman dış piyasada o kadar rahat ederiz. şu andaki açıklamayı asla kabul edilebilir bulmuyorum. merkez bankası bu yaptıklarıyla eleştirilemez değildir. şahsen ben cumhurbaşkanı olarak bu konuda takibimi sürdüreceğim. canımı yakan konulardan biri."

erdoğan, cuma günü faiz politikasıyla ilgili merkez bankası'nı eleştirmiş, "sağolsun merkez bankamız da, dünyada herkes inerken bizim merkez bankamız olduğu yerde duruyor, düşürmüyor. neyi bekliyorsun sen?" demişti.  

yüce divan oylaması

erdoğan’a haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunun dört eski bakanın, yüce divan’a gönderilmemesi yönünde karar verilen meclis'teki oylamada, ak parti’nin verdiği fire de soruldu. erdoğan şöyle yanıtladı:

“ben cumhurbaşkanı olarak böyle bir değerlendirmeyi ancak vatandaş olarak yapabilirim. bunu cevapsız bırakmamak gibi bir sorumluluğu da taşıyorum. oylama ne içindi? bu dört arkadaşımız yüce divan’a gidecek midir, gitmeyecek midir? ben sizden şu soruyu beklerdim: 276’yı niye bulamadılar ya da bunu 276’yı bulamayan muhalefete sormanızı beklerdim.

mahkemenin bir kararına rağmen niçin bu yüce divan tartışması oldu. orası mahkeme değil miydi? bunu komisyona götüren de iktidardır. istemezse götürmeyebilirdi. komisyonun çıkardığı rapor ortada. orada yapılan değerlendirmeyle meclis genel kurulu’nda bir karar verilmişti. sadece buna hayırlı olsun demek yeterlidir."

kriptolu telefonların dinlendiği iddiası

devletin zirvesindeki isimlerin kriptolu telefonlarının dinlenmesiyle ilgili başlatılan ve 25 kişinin gözaltına alındığı soruşturma da erdoğan’ın değindiği bir başka gündem maddesi oldu. şahsının 60 kez dinlendiği iddiaları hatırlatılarak sorulan soruya erdoğan şu yanıtı verdi:

"60 kez dinlendiysek az, ben sınırsız diye biliyorum. yeni söylediğim bir konu değil iki yıldır dillendirdiğim bir konu. sadece başbakanlığın değil, cumhurbaşkanlığı'nın dinlendiğini söyledim. ama bu söylediklerimiz kale alınmadı, çünkü yargı işgal altındaydı. emniyetin içinde ciddi sıkıntılar vardı. bunların kimler olduğunu daha sonra atılan tweetlerde de gördünüz. bu ülkenin başbakanına ağza alınmayacak şeyler söylendi. düşünebiliyor musunuz bunları yapan bir yargıç. böyle birisi gelişmiş ülkelerde o makamda duramaz. ama hsyk bir adım attı.

bunları üst yargıda da görüyoruz. bu yaşananlar bu kişilerin yargıdaki dokunulmazlık imkânlarını nasıl kullandıklarını ortaya koyuyor. daha eteklerden çok taş dökülecek, bunların daha arkası gelecek ve inanıyorum ki türkiye huzur bulacak."

demirtaş'a eleştiri

erdoğan, hdp eşbaşkanı selahattin demirtaş’ın cizre’deki olaylardan hükümeti sorumlu tutan sözlerini ise şöyle eleştirdi:

"siyaseti bilen bir insan bu ifadeleri kullanmaz. bu beyefendi eşbaşkanı olduğu partinin belediyesinin araçlarının nasıl hendekler kazdığını bir defa masaya yatırsın. ve bunlar da milletin önüne gelecek. bizim de ısrarla takipçisi olduğumuz çözüm sürecinin tarafı gibi görünüp, bunu sekteye uğratmak için ellerinde geleni yapıyor.

bu hendekleri açma oradaki belediyeler vasıtasıyla oluyor. orada insanlar tehdit altında, bu tehdidi kimden alıyor, devletten mi? devlet araçlarıyla oraya gittiğinde kimler molotof atıyor?

bunların da önüne geçilecek. iç güvenlik yasası işte bunları engellemeye yönelik. bir an önce bu yasa komisyondan geçmeli ve milletin önüne gelmeli. iç güvenliğimiz bununla teminat altına alınacak. bu beyefendi öncelikle kendisi aynaya bakmalı."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;