Suriye'de iç savaş

Erdoğan: Peşmerge, konvansiyonel silahlarla ilgili gelişmeleri bekliyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, peşmergenin neden hâlâ Kobani'ye girmediğiyle ilgili olarak, "Konvansiyonel silahların şu an Kobani’ye girmesinin uygun olmadığına dair haber aldılar. Onunla ilgili gelişmeleri bekliyorlar" dedi.

Konular: IŞİD, Ortadoğu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan [Fotoğraf: AA / Arşiv]

cumhurbaşkanı erdoğan; paris’te, fransız uluslararası ilişkiler enstitüsü'ndeki konferansında yaptığı konuşma sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. erdoğan, peşmergenin neden hâlâ kobani'ye girmediği sorusuna, "konvansiyonel silahların şu an kobani’ye girmesinin uygun olmadığına dair haber aldılar. onunla ilgili gelişmeleri bekliyorlar" dedi.

erdoğan, peşmergeleri uçakla şanlıurfa havalimanı'na aldıklarını, orada halen istirahat ettiklerini aktardı. bu akşam itibarıyla erbil'den haber beklediklerini de vurgulayan erdoğan, şöyle konuştu:

"çünkü gelen konvansiyonel silahların kobani'ye girmesinin uygun olmadığına dair aldıkları bir haber üzerine şu anda kobani'ye henüz girmiyorlar. ama bakın fransız basını veya batı basını bunu nasıl yansıtıyor. biz daha da fazlasını peşmergelerden bekliyorduk. özgür suriye ordusu'ndan daha fazlasını bekliyorduk ama oraya gidip savaşacakların sayıları ortalama 100'er kişi, 100 özgür suriye ordusu'ndan, 100 de peşmergelerden; ayrıca mühimmatı getirenlerin sayılarını da bunlara dahil edecek olursak yaklaşık 150-160 kişi diyebiliriz. böyle bir durum söz konusu. batı medyasına bu ifadeleri, niçin böyle söylediğimi böylece anlamış olun. bu kadar hassas bir konuda türkiye'yi zor durumda bırakmak için 'peşmergelere müsaade etmiyor, özgür suriye ordusu'na müsaade etmiyor' ve böylece yalan, yanlış doğru olmayan haberler yapıyorlar. böyle bir şey söz konusu değil."

chirac'tan sonra ilişkiler geriledi

erdoğan soru-cevap öncesinde yaptığı konuşmada fransa - türkiye ilişkilerine dair değerlendirmelerini paylaşırken, eski cumhurbaşkanı jacques chirac'ın görevi bırakmasının ardından ilişkilerin gerilediğine çekti. 

"türkiye'nin ab'deki en güçlü destekçisinin fransa olması gerektiğine inanıyor ve bu konuda somut adımlar bekliyoruz" çağrısı yapan erdoğan, türkiye'nin ab üyeliğinin değerini anlatırken de şu ifadeleri kullandı:

"kuzey afrika ve özellikle ortadoğu'daki krizleri önceden gören, ikazlarını yapan atılacak adımlara dikkat çeken ülke türkiye'dir. maliki yönetiminde irak'ın etnik ve mezhebi bir ayrıma maruz kalacağına defalarca dikkat çektik. türkiye'nin önerilerine kulak verilseydi şu an yaşananlar olmayacaktı. aynısı suriye için de geçerli. suriye'de yaklaşan tehlike görülmediği için işte bugünkü trajik manzarayla başbaşa kalmış durumdayız. 7 milyon kişinin evlerini terk ettiği insanlık dramı maalesef göstere göstere gelmiştir." 

erdoğan şöyle devam etti:

"dünya savunma sistemleri içine yerleşmiş iki kavram beni çok rahatsız ediyor. konvansiyonel silahlar ve kimyasal silahlar. suriye'de kimyasal silahlarla ölenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor. konvansiyonel silahlarla ölenlerin sayısı 300 bine yaklaşmaktadır. havadan varil bombaları yağdıracaksın, bunun neticesinde oluşan suç olmayacak, kimyasal silahlarla öldürülünce önlemler alacaksın. neticesi ölüm olan bir katliam var. dünyanın bu katliama karşı konvansiyonel - kimyasal ayrımını dikkatli yapması lazım."

suriye devlet başkanı için "benim için bir teröristtir. uluslararası adalet divanı'nda yargılanmalıdır" çağrısı yapan erdoğan, işid için 'terörist bir örgüttür' dedi. ab'yi de olan biten karşısında yeterince ağırlığını koymamakla eleştirdi. 

cumhurbaşkanı, suriye'nin mülteci yükünün çekilmesiyle ilgili 'dengesizliğe' de dikkat çekerken, "ab 200 bin kişiyi kabul etti. sadece türkiye 200 bin insanı kabul etti" dedi.

erdoğan obama yönetimini de pyd'ye silah verdiği için eleştirirken batı'yı 'çifte standartla' suçladı: 

"işid’i islami bir örgüt gibi gösterme çabasındalar. kusura bakmasınlar, islam anlamı barış olan bir kelimeden türemiştir. bu yaklaşımın mensupları olarak bizim bu anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. farkındaysanız deaş diyorum ısrarla, işid demiyorum.

"kobani neden stratejik bir konuma geldi? bugün kobani’yi bombalayanlar - dost acı söyler- hama vurulmuştur sesleri çıkmamıştır; humus vurulmuştur, sesleri çıkmamıştır. türkiye’nin sınırındaki kobani ile ilgili niye bu kadar aceleci bir şekilde bu yeri stratejik bir konuma taşıdılar? dünyanın 10 bin km ötesinde. benim sınırımda. stratejik olacaksa benim için olabilir. şu an boş bir kobani var. dediler ki 'biz pyd’ye silah yardımı yapacağız'. ben de ‘pyd bir terör örgütüdür’ dedim. 'attığınız silahlar deaş’ın eline geçerse' dedim. 'yok hassas olacağız' dediler. amerika'nın silahlarıyla irak’ın yüzde 40’ı işgal edilmiş durumda.

batı'nın ortadoğu’ya sergilediği çifte standartlı tutum değişmediği sürece ortadoğu’da bu tahribat daha da artacaktır. batı da bu tahribattan uzak kalmayacaktır. avrupa’nın bunu idrak etmesi lazım.

bölgedeki her meselenin birbiriyle irtibatı var. bugün kobani’yi kurtarırsanız yarın başka kobaniler çıkar."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;