Ukrayna

Erdoğan Tatar lider ile görüştü

Başbakan Erdoğan, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile İzmir'de görüştü. Kırım Tatarlarının zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını söyledi.

Erdoğan, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile İzmir'de görüştü. [AA]

başbakan recep tayyip erdoğan, partisinin izmir'deki mitinginin ardından kırım tatar önderi mustafa abdülcemil kırımoğlu'nu kabul etti. görüşmede kırımoğlu'nun, kırım'daki son gelişmeler hakkında başbakan erdoğan'a bilgi verdiği belirtildi

yaşanan olaylardan ve artan gerilim ortamından endişe duyduğunu ifade eden erdoğan'ın, kırım’da bir çatışma olmaması ve kırım tatarlarının zarar görmemesi için türkiye'nin büyük çaba harcadığını vurguladığı öğrenildi.

başbakan erdoğan, türkiye olarak ukrayna’nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması için yoğun bir diplomasi faaliyeti içinde olduklarına da dikkati çekti.

'durum iç açıcı değil'

erdoğan, kanal 7 televizyonunda katıldığı programda da kırımlıoğlu ile görüşmesine ilişkin bilgi verdi. “şu anda gerçekten kırım’daki kardeşlerimizin durumu iç açıcı değil. mustafa cemil kardeşimizle bunları konuştuk” diyen erdoğan, türkiye’nin tavrı konusunda şunları söyledi:

“onların hakkını, hukukunu korumak için her zeminde, rusya ile görüşmelerimizi devam ettireceğiz. almanya ile öyle zannediyorum ki önümüzdeki bir, iki gün içerisinde şansölye ile bir görüşmem olacak. o da öyle bir şey arzu ediyor. azerbaycan, kazakistan, oralarla bazı görüşmeler yapacağım. bu görüşmelerle birlikte, tabii rusya’da yapacağımız görüşme ile birlikte ukrayna’yı ve kırım özerk cumhuriyeti üzerindeki, olumlu istikamette alınabilecek netice için baskılarımızı artıralım istiyoruz. “

provokasyon uyarısı

kırım ile ilgili dışişleri bakanı ahmet davutoğlu da toprak bütünlüğü vurgusu yaptı.

pazar günü ntv'ye konuşan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, kırım'ın asli unsurları olan tatarların 'provokasyona gelmemesi' gerektiğini söyledi. tatarların güvenliği sarsılırsa türkiye'nin buna göre tavır belirleyeceğini vurguladı.

davutoğlu, "tek bir soydaşımızın dahi burnunun kanamaması sevindirici bir gelişme, aksini istemeyiz" dedi.

ukrayna ve kırım'daki durum için türkiye diplomasi trafiğini de sürdürüyor. davutoğlu pazar akşamı g-7 ülkeleri, avrupa birliği ve polonya ile bir telekonferans yapılacağını açıkladı.

"rusya'nın izole olmasını istemeyiz ama..."

ahmet davutoğlu, roma'da rus mevkidaşı sergey lavrov'a iki prensipten bahsettiğini hatırlattı. bunlar; ukrayna'nın toprak bütünlüğü, siyasal birliği ve egemenliği ile kiev'de bütün tarafları kapsayan bir yönetim kurulması. 

davutoğlu, referandum olsa bile toprak bütünlüğünü sarsan bir sonucun çıkmasını istemediklerini söyledi. "rusya'nın izole olmasını istemeyiz ancak komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermeliler" dedi.

kırım'daki referanduma hem ukrayna hem de abd ve ab karşı çıkıyor. rusya'ya göre oylama hukuki. batı ise referandumun uluslararası hukuku ihlâl ettiği görüşünde. 

kaynak: al jazeera, kanal 7, ntv

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;