Suriye'de iç savaş

Erdoğan ve Putin son bir haftada 3. kez görüştü

Suriye'nin El Bâb bölgesinde Türk askerlerinin şehit edilmesinin ardından art arda iki kez telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Halep'teki son durumu değerlendiren bir telefon görüşmesi daha yaptı.

[Fotoğraf: AFP/ Arşiv]

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile rusya devlet başkanı vladimir putin akşam saatlerinde telefonda görüştü. görüşmede, "ikili ilişkilerin yanı sıra halep'teki insani dram ele alındı". cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre iki lider, "halep'te çatışmaların durdurulması ve kentteki sivillere insani yardımların ulaştırılmasını sağlamaya yönelik çabaların hızlandırılması konusunda mutabık kaldı".

buna göre erdoğan ve putin, "türkiye-rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin önemini vurguladı". görüşmede ayrıca, rusya dışişleri bakanı sergey lavrov'un rus-türk ortak stratejik planlama grubu’nun toplantısına katılmak için antalya'ya yaptığı ziyarete ve başbakan binali yıldırım’ın 6 aralık’ta moskova’ya yapacağı ziyarete değinildi.

rusya dışişleri bakanı lavrov antalya'nın alanya ilçesinde. lavrov, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ile perşembe günü rus-türk ortak stratejik planlama grubu'nun toplantısına katılacak.

cumhurbaşkanı erdoğan salı günü, türk askerinin fırat kalkanı harekâtı kapsamında suriye topraklarına girmesine ilişkin, "devlet terörü estiren zâlim esed'in hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" ifadelerini kullanmıştı.

rusya parlamentosu dış ilişkiler komitesi başkanı puşkov erdoğan'ın sözlerini, "siyasi söylem" olarak nitelemişti. rusya dışişleri bakanı lavrov, açıklamayı türkiye ziyaretinde gündeme getireceğini söylemişti.

art arda iki kez görüştüler

erdoğan ve putin son olarak 25 ve 26 kasım'da art arda iki telefon görüşmesi yapmıştı. iki lider geçen cuma günü, el bâb’da türk askerlerinin şehit olmasına neden olan saldırıyla ilgili görüşmüştü.

cumartesi günü yapılan görüşmede de gündem suriye'deki son gelişmeler ve halep'teki durumdu.

24 kasım'da el bâb bölgesinde, türk askerlerini hedef alan saldırıda 3 asker şehit olmuş, 10 asker yaralanmıştı. tsk, "saldırının rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendiriliyor" açıklamasını yapmıştı. perşembe akşam saatlerinde ise, 7 türk askerinin yaralandığı duyurulmuştu. tsk, askerlerin işid'in attığı havan mermisiyle yaralandığını belirtmişti.

cuma günü yaralı askerlerden biri hayatını kaybetmiş, aynı gün ayrıca son çatışmalarda bir askerin şehit olduğu açıklanmıştı.

böylece cuma günkü açıklamaya göre, fırat kalkanı'nda iki günde 5 asker şehit düşmüştü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;