PKK

Erdoğan'dan 'aydın ihaneti' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneydoğu'daki çatışmalara karşı bildiri imzalayan akademisyenleri "mandacı" biz zihniyete sahip olmakla suçladı. Bu kişilerin, "Türkiye'ye ihanet içinde olduğunu" söyledi.

Konular: Türkiye, PKK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da düzenlenen Büyükelçiler Konferansı nedeniyle yurt dışından gelen ve merkezde görevli büyükelçilere seslendi. [Fotoğraf: AA]

büyükelçilere seslenen cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, güneydoğu illerindeki çatışmaların son bulması için bildiri yayımlayan binden fazla akademisyeni sert ifadelerle eleştirdi.

cumhurbaşkanı erdoğan, şunları söyledi:

"kendilerine güya akademisyen-araştırmacı unvanı yakıştırmış bir gürûh çıkıyor. devletimize dil uzatıyor, ‘hak ve özgürlük ihlâli yapıldı’ diyor. terör örgütünün eylemleri yüzünden bölgede yaşayan milyonlarca vatandaşımızın hak ve özgürlükleri ihlâl ediliyor ama bu ihlâli yapan devlet değil, terör örgütünün ta kendisidir. vatandaşımıza hayatı zehir eden terör örgütüdür. yabancıları da ülkemize davet ediyorlar. bunun adı ‘müstemleke’ zihniyeti, mandacılıktır. bunu 100 yıl önce de yapanlar vardı. milletimiz kurtuluş savaşı’nı kazanarak bunları hak ettiği cevabı vermişti. çoğu maaşını devletten alan, cebinde bu devletin kimliğini taşıyan ve ortalamanın üstünde bir refah düzeyine sahip bu kişilerin türkiye'ye ihanet içinde olduğunu biliyoruz."

"aydın değil karanlıksınız"

"türkiye'nin kürt vatandaşlarıyla hiçbir sorunu yoktur. yani, türkiye'de 'kürt sorunu' diye bir mesele yoktur. her kesim gibi kürt kardeşlerimizin kendilerine, yaşadıkları yerlere mahsus sıkıntıları olabilir. bunları oturur, kendileriyle konuşur, çözeriz. bugün türkiye'nin sorunu dünyada pek çok ülkenin de bizar olduğu terör sorunudur, kürt sorunu değilidir. kendimizi aldatmayalım. bunu çok iyi anlatmamız lâzım. ama bu aydın müsveddeleri, ne yazık ki kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. ey aydın müsveddeleri siz karanlıksınız, karanlık. aydın falan değilsiniz. sizler ne güneydoğu'yu, ne doğu'yu buraların adresini bilemeyecek kadar karanlıksınız ve cahilsiniz. ama oraları bizler kendi evimizin yolu, adresi gibi çok iyi biliriz."

"chomsky'yi davet edelim"

"sözde akademisyenler bildirisine imza atan, isimleri bizden ama zihinleri bize yabancı tipleri bir kenara bırakıyorum. sizden de şimdi bu konuda özellikle bir gayret istiyorum. bu şekilde düşünen yabancı akademisyenlere benim bir teklifim var, ben kendilerini türkiye'ye davet ediyorum. buyursunlar türkiye'ye gelsinler, öyle kuru kuruya imza atmakla olmaz. gel türkiye'ye. a'dan z'ye güneydoğu'da, doğu'da bütün bu bölgelerde ne oluyor, ne bitiyor bunları müdellel olarak biz kendilerine anlatmaya hazırız. abd büyükelçimize söylüyorum. daha önce de terör örgütüne yönelik operasyonlarla ilgili açıklama yapan noam chomsky’yi davet edelim. biz bu akademisyenlerden brifing almayız. bunların haddini de bilmesi lâzım."

akademisyenlerin bildirisi

erdoğan'ın tepkisine neden olan ve türkiye ve yurtdışından binden fazla akademisyenin imza attığı "barış için akademisyenler girişimi"nin açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

"türkiye’nin değişik üniversitelerinde çalışan 1000’den fazla akademisyen ve araştırmacı, devletin cizre, dargeçit, silvan, silopi, sur ve daha bir çok yerde başta kürtler olmak üzere tüm vatandaşlarına karşı işlediği suçlara ortak olmayacağız diyoruz. devleti bu bölgelerde işlediği suçlardan sorumlu tutuyor, hesap vermesini istiyoruz. ayrıca devleti bir an evvel müzakereleri başlatmaya çağırıyoruz."

erdoğan'ın konuşmasında da bahsettiği gazeteci noam chomsky, türkiye'deki son şiddet olaylarıyla ilgili bir konuşmasında, "türkiye'nin, dehşetli yıllara geri dönmeden önce uzlaşma sürecini geri kazanması çok önemli" demişti.

"iran, yeni ve tehlikeli bir sürecin fitilini ateşlemeye çalışıyor"

cumhurbaşkanı erdoğan konuşmasında arabistan'ın 47 kişiyi idam etmesi sonrası iran ile yaşadığı krize de değindi. iran'ı suçlayan erdoğan, "mezhep temelli ayrışmaları çatışmaya dönüştüren tavrıyla iran, yeni ve tehlikeli bir sürecin fitilini ateşlemeye çalışıyor. iran'ın suudi arabistan ve körfez ülkeleri ile ilişkilerini bilinçli olarak gerginleştirmesi bu stratejinin bir parçasıdır" dedi.

suudi arabistan yönetimi, 2 ocak'ta, aralarında suudi vatandaşı şii din adamı ayetullah nemr'in de olduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;