IŞİD

Erdoğan'dan IŞİD'e operasyona ilk yorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM toplantıları için gittiği New York’ta PBS’in ünlü röportajcısı Charlie Rose’a konuştu. IŞİD’e yönelik hava saldırıları için "Müdahalenin bir boyutu, mücadelenin tamamı değil" diyen Erdoğan, örgütün bölgeden silinebilmesi için Irak ve Suriye’nin birlikte düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Türkiye
Erdoğan son bir yılda ikinci kez Charlie Rose'a konuk oldu. [Fotoğraf: Twitter/@CharlieRoseShow]

erdoğan, halifelik ilan edip kendisini islam devleti olarak sunan işid’in bir devlet olmadığını vurgularken, “kimse onlara devlet demiyor. hayır devlet değiller. bu kabul edilemez. bu bir terör örgütüdür. onlar kendilerini istediği gibi tanımlayabilirler ama bu bizim onları öyle kabul edeceğimiz anlamına gelmez”dedi. erdoğan işid’e karşı koalisyon ve hava harekâtları üzerinden geliştirilen stratejinin de eksik olduğunu vurgularken, "işid bataklığının kurutulması için irak ve suriye'ye birlikte bakılmalı. bataklığın bir ayağı suriye’de bir ayağı irak’ta. bu bataklığın buralardan tamamen temizlenmesi gerekiyor” dedi.

"türkiye üzerine düşeni yapacak"

türkiye’nin işid’le mücadeleye desteğini de yineleyen cumhurbaşkanı, "işid saldırısıyla musul'da yaşananlar şimdi de kobani'de yaşanıyor. hava saldırıları müdahalenin bir boyutu, mücadelenin tamamı değil. türkiye deneyimi çerçevesinde işid ile mücadelede üzerine düşeni yapacak" dedi.

"rehineler için taviz verilmedi"

charlie rose, erdoğan’a musul’daki rehinelerin serbest bırakılmasını ve işid’le nasıl bir pazarlık yapıldığını da sordu. cumhurbaşkanı konsolosluk çalışanlarının özgürlüklerine kavuşmalarının ülke için ‘çok önemli bir gelişme’ olduğunu belirtip, “çok fazla spekülasyon var. ama şunu kesinlikle söyleyebilirim ki herhangi bir fidye ödenmemiştir. bu tamamen diplomatik ve siyasi bir pazarlıkla olmuştur. ülkemiz ve hükümetimiz adına herhangi bir taviz verilmemiştir” yanıtını verdi.

kaynak: al jazeera, pbs

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;