IŞİD

Erdoğan'dan 'kara operasyonu' sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 49 Türk rehinenin kurtarılmasıyla IŞİD ile mücadelede şartların değiştiğini belirterek, "Türkiye üzerine düşeni yerine getirecek. Hudutlarımızı korumak durumundayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York dönüşü uçakta soruları yanıtladı. [AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, bm genel kurulu toplantılarına katıldığı new york'tan dönerken, uçakta gazetecilere suriye ve irak'ta işid'e karşı verilen mücadele ile ilgili açıklamalarda bulundu. new york'tayken türkiye'nin vereceği desteği 'askeri, siyasi her türlü...' diye tanımlayan erdoğan, daha net ifadeler kullandı. "türkiye üzerine düşeni yerine getirecek" dedi. erdoğan, musul konsolosluğu'ndan rehin alınan 49 türk'ün kurtarılmasıyla şartların değiştiğinin altını çizdi: 

"49 insanımızı bunların eline o şekilde bırakamazdık. 102 gün insanlarımız onların elinde rehineydi. şu anda şartlar 102 gün öncesinin şartları değil. dolayısıyla şimdi bu şartlar gereği değerlendirmek vaziyetindeyiz... ve hükümetimiz, genelkurmay, bütün istihbarat birimlerimiz çalışmalarını şu anda bu şekilde yürütüyorlar. döner dönmez de oturacağız, beraberce şu ana kadar varılan noktayı ele almak suretiyle yaptığımız son görüşmeleri de birlikte değerlendirerek, ne yapacağımızı konuşacağız. ilgili ülkelerle de görüşmeler sürecek. her ülkeye bir görev düşecektir. türkiye de üzerine düşen görevi yerine getirecektir. hudutlarımızı elbette korumak durumundayız."

erdoğan, türkiye'nin üzerine düşen görevi yerine getireceğini vurgularken, 'türkiye askeri olarak herhangi bir pozisyon almaz' mantığının peşinen yanlış olduğunu söyledi. "hiç kimse kalkıp senin hudutlarını korumakla mükellef değil. gelip başkaları mı koruyacak? bizim hudutlarımızı biz koruyacağız" diye konuştu. 

erdoğan, 'rehinelerin kurtarılmasından sonra politika değişikliğine gidiyoruz, diyebilir miyiz?' sorusuna şu yanıtı verdi: 

"ne dedik biz, tüm terör eylemlerine karşı hassasiyetimiz var. terör eylemlerine karşı olan bu hassasiyetimiz, ha bilinmelidir ki, eğer burada askeri bir harekat olacaksa; bizim hudutlarımız kim tarafından korunuyor, asker tarafından; dolayısıyla böyle bir tehdit altında olduğumuz zaman askeri harekat buna karşı yapılacaktır. yani asker, silahlı kuvvetlerimiz bize nerede gereklidir? böyle anlarda gereklidir. sınırlarımız tehdit altına giriyorsa bu adımların da atılması lazım."

cumhurbaşkanı erdoğan, 'askeri harekattan kastınız, hava harekatının dışında kara harekatı mı? sorusunu yanıtlarken de, "burada tabii, bir nato ülkesi olarak nato’daki ortaklarımızla her türlü adımın düşünülebileceği gibi, bunun hava boyutunu kim yürütür, kimlerle beraber yürütür; kara harekatını kim yürütür, kimlerle beraber yürütür; bunların planlamasını şu anda ilgili ülkeler bir araya gelerek zaten yapıyorlar. bu çalışmalar yapılıyor şu anda. ama düğmeye basılma anı burada çok önemli" diye konuştu.

cumhurbaşkanı erdoğan, türkiye'ye dönünce hemen bir güvenlik zirvesi toplayacağını belirtti. suriye ve irak konusundaki tezkelerin meclis'ten çıkmasıyla adımların atılacağını söyledi. 

"ayın 2'sinde tezkere meclis'e gelecek. tezkere çıkar çıkmaz gerekli adımları atmamız gerekiyor. zira şu anda suriye'den 140 bin kürt kökenli vatandaş, 40 bine yakın ezidi türkiye'ye girmiş vaziyette. yani 1.5 milyonu toplamda bulduk. bu tabii çok büyük bir potansiyel. bu potansiyeli bölgede ne kadar absorbe edebiliriz, o ayrı bir sorun. onun için de bizim üzerinde ısrarla durduğumuz konu, bir uçuşa yasak bölge ilanı, güvenli bölge ilanı, eğit-donat konusu. eğit-donat konusu üzerinde ısrarla duruyoruz." 

erdoğan, abd önderliğindeki uluslararası koalisyonun hava operasyonlarının yeterli olmayacağını vurguladı: 

"siz şöyle bir terör örgütünü sadece hava operasyonuyla bitiremezsiniz. bir defa mütemmim gücü karadır. eğer karayla bağlantısı dışında bir de deniz varsa, deniz de buna dahil olur. bütün olarak ele almak durumundasınız. kara esastır; ben tabii asker değilim, ama hava lojistiktir. karanın gitmediği yer hiçbir zaman kalıcı olmaz."

cumhurbaşkanı erdoğan, türkiye'nin new york'taki muhataplarına da ilettiği 'güvenli bölge' konusu için de değerlendirmelerde bulundu. türkiye'nin suriye tarafında oluşturulacak bir 'güvenli bölge' için çalışmalar yaptığını belirtti. gazeteciler '25 km derinliğinde deniliyor' diye sorunca, "şimdi, arkadaşlar bunlar tabii medyanın yazdıkları. öyle şeyler vardır ki belli bir noktaya kadar sırdır. ondan sonra sır olmaktan çıkar. ama sır olduğu anda bunu açıklarsanız ondan sonra bu sırrın esiri olursunuz. bu da tabii kararlı bir tutum içinde işin üzerine gidilmesi gerekiyor" dedi. 

cumhurbaşkanı erdoğan, suriye'de sadece işid'e değil, rejime karşı da atım atılacağı görüşünde:

"son açıklamalarda olay sadece işid terör örgütüne karşı değil, aynı zamanda suriye rejimine karşı da bir adım atılması konuşuluyor. tabii bu terör örgütünü bünyesinde barındıran bir ülke, bunun bedelini de ödeyecektir. çünkü bu terör örgütünü palazlandıran bu ülke. artık onun bedelini ödemek durumunda kalacaktır. suriye'deki rejim meşru değildir. meşru olmadığı gibi, terör örgütlerinin cirit attığı bir alan haline gelmiştir. 200 bini aşkın insan ölmüştür. yaklaşık 6 milyona yakın insan şu anda maalesef gerek suriye içinde, gerek dışında; göçmen, sığınmacı, mülteci durumundadır. dolayısıyla burada terör palazlanıyorsa, terör örgütleri buradan irak'a, türkiye'ye, lübnan'a, ürdün'e zarar veriyorsa, burada hakikaten atılması gereken bir adım, gereği yapılması gereken bir rejim vardır."

kaynak: sabah, hürriyet, milliyet

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;