Arap Baharı

Erdoğan'ın 'Arap Baharı' turu başladı

Mısır, Tunus ve Libya'yı kapsayan tarihi ziyareti öncesi konuşan Başbakan Erdoğan, Gazze'ye ziyaretin şu anda söz konusu olmadığını, ancak bunun özlem ve hasretini çektiğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Erdoğan'ın ilk durağı Mısır

Gazze ziyareti söz konusu değil

Türkiye'nin desteği vurgulanacak

başbakan recep tayyip erdoğan, ortadoğu'da yaşanan sıcak gelişmelerin ardından, gözlerin çevrildiği tarihi ziyaret için yola çıktı. ilk durağı mısır'a hareketinden önce istanbul atatürk havalimanı'nda açıklamalarda bulunan erdoğan, gezisi sırasında gazze’yi ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya şöyle cevap verdi:

“gazze'ye ziyaretim söz konusu değil, fakat gazze'yle ilgili ziyaret özlemimin olduğunu da açıkça söylemek isterim en kısa zamanda da gazze'yi ziyaret etmenin hasreti içindeyim, bunu ifade edeyim.”

türkiye'nin desteği vurgulanacak

mısır, tunus ve libya'yı kapsayan ziyaretlerinde türkiye'nin bu ülkelere verdiği desteği bir kez daha vurgulayacaklarını belirten başbakan erdoğan, "zor zamanlarda yanlarında olduğumuzu göstermek istiyoruz" dedi.

arap ligi'nde konuşacak

erdoğan, tahrir meydanı'nda konuşma yapmayacağını belirterek şöyle konuştu:

"tahrir meydanı'nın hemen yanı başında arap liginde konuşacağım ama tahrir meydanı'nda şu anda yapılacak bir konuşma tarafımdan, takdir edersiniz ki oradaki herhangi bir tahrike de neden olabilir. biz bu görüşmelerimizi, bu konuşmalarımızı tabi ki mısır'ın geleceğini sıkıntıya sokmadan ve yeni dönüşüm değişim sürecini gerçekten, gerek arap liginde yapacağımız konuşmayla, bütün arap kanallarından yayınlanacak, tüm mısırlı kardeşlerim bu mesajlarımızı izleyeceği gibi, dünya da bunu takip edecek. ezher'i ziyaret etmek suretiyle oradaki görüşmelerimiz takip edilecek. ayrıca mısır'da yaşayan kıptilerin liderini ziyaret etme durumumuz olacak. bu yapacağımız ziyaretin bir derleme, toparlama, mısır'ın ve mısırlılar'ın geleceğine yönelik bir dostluk ve kardeşlik ziyareti olduğunu belirtmek isterim.''

'israil yanlışının bedelini ödüyor'

bir gazetecinin, al jazeera televizyonundaki demecini hatırlatarak, '' israil askerlerinin uluslararası sularda mavi marmara gemisine düzenlemiş olduğu saldırının aslında bir savaş nedeni olduğunu söylediniz. bundan sonra gazze'ye bu tarz yardımlar olacak mı ve israil'in buna benzer bir tutumu olursa türkiye'nin tavrı ne olacak?'' yönündeki sorusu üzerine de erdoğan, şöyle konuştu:

''aslında o programda ben bunu da açıkladım. yani bu konuyla alakalı olarak bu gazze olur veya bir başka yer olur,  mısır da olabilir, gazze de olabilir. yani bu tür bir insani yardımı nereye götürürsek götürelim, siz uluslararası sularda, denizden, havadan böyle bir müdahale yetkisine sahip değilsiniz. israil, böyle bir yanlışı yapmıştır. böyle bir vahşeti ne yazık ki işlemiştir. işte şimdi de bu yanlışının bedelini ödemekle karşı karşıyadır.

çok açık ve net söylüyorum. ülkemdeki musevi vatandaşlarıma da sesleniyorum; bir defa türkiye'nin problemi ne israil halkıyladır ne ülkemdeki musevi vatandaşlarımladır. türkiye'nin problemi israil'in kendi içinde çelişkiler yaşayan yönetimiyledir. israil bizden özür dilemedikçe, şehitlerimizin ailelelerine tazminat ödemedikçe, gazze'ye ambargoyu kaldırmadıkça bizden normalleşme beklemesin. bunu da defaatle söyledik, bugün tekrar söylemiş oluyorum.''

bakanlar kahire’de

beşbakan  erdoğan'ın mısır'a yapacağı resmi ziyarete eşlik edecek bakanlar, kahire'ye vardı.

özel uçakla kahire uluslararası havalimanı'na gelen bakanlar arasında; başbakan yardımcısı bekir bozdağ, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ulaştırma bakanı binali yıldırım, enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, ekonomi bakanı zafer çağlayan, kültür bakanı ertuğrul günay ve milli savunma bakanı ismet yılmaz bulunuyor.

'gezi, erdoğan'ın yerini sağlamlaştıracak'

al jazeera’ya konuşan orta doğu analisti uzi rabi, erdoğan’ın mısır ziyaretinin, ülkesinin arap dünyasındaki yerini sağlamlaştıracağını belirterek, kahire ziyaretinin başbakanın sokaktaki popülaritesini ölçeceğini vurguladı. rabi, “bazı arap liderleri, (erdoğan’ın) bu popülarite üzerinden beslendiğini görmeye hevesli olmayabilir” yorumunu yaptı.  

kahire’deki uluslararası gelecek ve stratejik araştırmalar merkezi direktörü adel soliman ise, “mısır’ın bölgesel liderlik için rekabet edecek durumda olmadığını ve erdoğan’ın bu durumdan yararlandığını” söyledi. soliman, hem türkiye, hem de mısır, israil ile diplomatik kriz halinde olsa da, iki ülke arasında israil’e karşı herhangi bir ittifak kurulmasını beklemediğini belirtti. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;