Hrant Dink cinayeti

Erhan Tuncel'e tahliye yolu

Anayasa Mahkemesi'nin 'terör suçlarında' tutukluluk süresini 5 yılla sınırlaması Tuncel'i de etkileyecek. Dink cinayeti sanığı Temmuz ayında tahliye olabilir.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

5 yıl 3 aydır tutuklu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi davaya bakan mahkemenin ‘örgüt yok’ kararını sanıkların terör örgütü değil suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle bozmuştu.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi davaya bakan mahkemenin ‘örgüt yok’ kararını sanıkların terör örgütü değil suç örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle bozmuştu. [AA-Arşiv]

hrant dink cinayetinin 'büyük abi'si erhan tuncel'e ikinci kez tahliye yolu açıldı. tuncel, hakkındaki dava temmuz'a kadar sonuçlanmazsa serbest bırakılacak.

erhan tuncel, dink suikastinden kısa süre sonra 26 ocak 2007’de tutuklandı. o tarihten bu yana hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı yok. tuncel, dava kapsamında yaklaşık 5 yıl 3 aydır tutuklu.

adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre, yerel mahkemenin bozulan davayı karara bağlaması, temmuz ayına kadar mümkün değil. bazı sanıklar davaya bile gelmediği için yargıtay’ın bozma kararına ilişkin görüşleri de alınamadı. mahkeme, beyanların ardından “kararında direnmezse” davanın esasına geçilecek. ancak bu sürecin temmuz ayından önce bitmesi pek de mümkün görülmüyor. ve erhan tuncel ikinci kez tahliye edilecek. 

anayasa mahkemesi'nin kararı

anayasa mahkemesi geçtiğimiz temmuz ayında verdiği kararla “terör ve örgütlü suçlarda tutuklama süresini 10 yıla kadar uzatan düzenlemeyi” iptal etti. yüksek mahkeme, ağır ceza mahkemesinin görevi kapsamındaki suçlarda tutukluluk süresinin en çok iki yıl, uzatma süresiyle birlikte en fazla beş yıl olarak uygulanmasına hükmetti.

mahkeme bu kararın yürürlüğe girmesi için yasal düzenleme yapılmasını da istedi ve bir yıl süre tanıdı. süre 2014 temmuz ayında doluyor.

avukatı aym kararını hatırlattı

erhan tuncel’in avukatı erdoğan soruklu da 7 ocak'taki duruşmada müvekkilinin yaklaşık 6 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak, “bu tutukluluk süresi anayasa mahkemesi'nin (aym) tutukluluk süresini 5 yıl olarak belirleyen kararına aykırı. bu nedenle müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum” dedi.

ilk tahliye 17 ocak 2012'de 

istanbul 14. ağır ceza mahkemesi, 2007 yılında açılan dink davası’nda erhan tuncel’in de aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında 17 ocak 2012’de karar verdi.

“örgüt yok” diyen mahkeme sanık erhan tuncel’in “silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme” suçu sabit olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

mahkeme, tuncel’e, yasin hayal’in mc donalds’ta patlattığı bomba nedeniyle “patlayıcı madde imal etme” suçundan ceza verdi. mahkeme 10 yıl 6 ay hapis cezası alan tuncel’i “verilen cezaların toplamı ve tutuklulukta geçirdiği süreleri” göz önüne alarak tahliye etti.

mahkeme ve savcının 'örgüt' tartışması

mahkemenin “dava dosyasında örgüt yok” kararına duruşma savcısı hikmet usta itiraz etti. çok tartışılan itiraz dilekçesinde savcı usta, “mahkeme yargılama sürecinde olduğu gibi gerekçeli kararında ergenekon terör örgütü yapısına değinmemeye, adını bile anmamaya özen göstermektedir” dedi.

yargıtay kararı bozdu

yargıtay 9. ceza dairesi'nde “terör örgütü” yerine “suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüt” var diyerek mahkeme kararını bozdu. yargıtay, beraat eden erhan tuncel'in dink'in öldürülmesine yardımdan cezalandırılması gerektiğine hükmetti. daire, tuncel hakkında “silahlı terör örgütü yöneticisi olma” suçundan verilen beraat hükmünü de “suç örgütü üyesi olma” suçundan mahkumiyeti gerektiği için bozdu.

ikinci kez tutuklandı

14. ağır ceza mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanan dava kapsamında erhan tuncel, 35 gün gizlendikten sonra 24 ekim 2013 de silivri’de yakalandı ve yeniden tutuklandı.

ve tuncel temmuz ayında ikinci kez cezaevinden çıkacak. tuncel’in tahliyesini engelleyecek tek unsur yargıda bugüne kadar görülmemiş hızla davayı tamamlanması olacak.

522 sanığa tahliye umudu

adalet bakanlığı’nın aralık 2013 verilerine göre 191 sanık 5 yıldan fazladır, 331 sanık da 4 ila 5 yıl arasındaki sürelerle cezaevlerinde tutuklu. anayasa mahkemesi’nin kararı doğrultusunda aralarında erhan tuncel'in de bulunduğu 522 kişi temmuz ayında eğer haklarında hüküm kurulmamışsa tahliye edilecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;