İş kazaları

Ermenek faciasına hapis

Karaman Ermenek’te 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili davada maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt'a ayrı ayrı 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Madenlerin güvenliği Soma'daki kazanın ardından tartışılır hale geldi. [Fotoğraf: Doğan Haber Ajansı]

karaman'ın ermenek ilçesinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili yargılanan tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi saffet uyar ve teknik nezaretçi ali kurt'a ayrı ayrı 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi. tutuksuz yargılanan sanıklardan daimi nezaretçi maden mühendisi özsoy 18 yıl 9 ay, maden sahasının ruhsat sahibi özbey 11 yıl 3 ay, mühendis karaca 6 yıl 8 ay, iş güvenliği uzmanı yetim 5 yıl 6 ay ve ocakta çalışan naci özsoy 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

karaman ermenek ağır ceza mahkemesindeki duruşmanın bugünkü oturumuna, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi saffet uyar ve teknik nezaretçi ali kurt, müşteki yakınları ile taraf avukatları katıldı.

maden ocağının sahibi saffet uyar, maden sahasının ruhsat sahibi özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi yavuz özsoy, mehmet zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi cemile karaca, maden mühendisi nuray yetiş, iş güvenliği uzmanları engin yetim ve cemal demircioğlu, bir süre ocakta çalışan hayrettin kirazcı, firma yöneticisi hüseyin hüsnü özbey, bir firmada yönetici şerafettin zeybek, teknik nezaretçiler öjen ünlü ve ahmet dağdeviren, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla yargılandı.

son sözleri sorulan tutuksuz sanıklar kurt ve uyar, suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini istedi.

ardından verilen arada, müşteki yakınları, "yiğitlerimizin hakkını verin", "herkes cezasını çeksin", "bizim ciğerimiz yanıyor" diyerek sanıklara tepki gösterdi. taşkınlık çıkaran bazı müşteki yakınları salondan dışarı çıkarıldı.

aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, uyar ve kurt'a 13 yıl 9 ay hapis cezası verdi. her iki sanığın da 2 yıl meslekten men edilmesine karar verildi.

tutuksuz yargılanan sanıklardan daimi nezaretçi maden mühendisi yavuz özsoy 18 yıl 9 ay, maden sahasının ruhsat sahibi abdullah özbey 11 yıl 3 ay, mühendis cemile karaca 6 yıl 8 ay, iş güvenliği uzmanı engin yetim 5 yıl 6 ay ve ocakta çalışan naci özsoy 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

heyet, tutuksuz sanıklardan maden mühendisi nuray yetiş, bir süre ocakta çalışan hayrettin kirazcı, firma yöneticisi hüseyin hüsnü özbey, iş güvenliği uzmanı cemal demircioğlu, daimi nezaretçi maden mühendisi mehmet zeybek, bir firmada yönetici şerafettin zeybek, teknik nezaretçiler öjen ünlü ve ahmet dağdeviren ve puantör mustafa ayan'ın beraatına karar verdi.

28 ekim 2014'te ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde su baskınının ardından mahsur kalan 18 işçinin cesedine faciadan 38 gün sonra ulaşılmıştı.

faciayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, maden ocağında, enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı bünyesindeki, inceleme ve denetleme görevlerini ihmal ettikleri ileri sürülen kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan kamu davası açılmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;