Kafkasya

Ermenistan 20 yaşında

Ülkenin Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bağımsızlığını ilanının yıldönümü nedeniyle başkent Erivan'da 4 bin askerin katıldığı resmi geçit töreni düzenledi.

Haberin Öne Çıkanları

Casus uçaklar sergilendi

Petrosyan mesaj yayımladı

Liderler tebrik mesajı gönderdi

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören coşkulu bir havada geçti. [Reuters]

ermenistan'ın başkenti erivan’da cumhuriyet meydanı’nda düzenlenen törende askerlere tank, helikopter ve savaş uçakları da eşlik etti. törende ilk kez ermenistan yapımı casus uçaklar da sergilendi. 

meydandan halka seslenen ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan “3 milyon 200 bin nüfuslu bu küçük ülke bağımsızlığını kazandığında, büyük bir depremin ardından felaket alanına dönmüştü ve biz savaşın eşiğindeydik. 20 yılda çok büyük ilerleme kaydettik ancak hala yapmamız gereken çok şey var”  ifadelerini kullandı.

sarkisyan, dağlık karabağ nedeniyle azerbaycan'la yapılan savaşın ermeni tarihinin en büyük zaferi olduğunu da kaydetti.

obama’dan tebrik  mesajı

çok sayıda dünya lideri ermenistan’a tebrik mesajları gönderdi. amerika birleşik devletleri (abd) başkanı barack obama, mesajında “ermeni vatandaşların katkılarıyla zenginleşen abd, sizinle birlikte daha fazla demokrasiye, refaha ve barışa yürümekten gurur duymaktadır” ifadelerini kullandı.

ermenistan’ın bağımsızlığını elde etmesinin ardından ilk cumhurbaşkanı olan bugünün muhalif lideri ter petrosyan da bağımsızlık mesajı yayımladı. petrosyan, ‘ülkenin son 20 yılda birçok tehlike atlattığını ancak bugün en büyük tehlikenin meşruiyetini yitirmiş olan hükümet olduğunu’ söyledi. 

karabağ sorunu aşılamıyor

ülkede 1988’de meydana gelen şiddetli deprem ve azerbaycan’la girilen savaş çok sayıda vatandaşın göç etmesine neden oldu. ermenistan ve azerbaycan arasında karabağ sorunu nedeniyle yaşanan savaşta yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetmişti.

haziran ayında bağımsızlığını törenlerle kutlayan azerbaycan ise ülkenin rus destekli s-300 hava savunma sistemini ilk kez bu tarihte sergilemişti. törende altı bin asker hazır bulunmuştu. azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, yayınladığı mesajda dağlık karabağ’ın yeniden azeri topraklarına dahil olacağını belirterek “savaş henüz sona ermedi. azerbaycan’ın toprak bütünlüğü yeniden sağlanmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;