Avrupa

Ermenistan Paris'e müteşekkir

Erivan, Fransa'da kabul edilen 'soykırımı inkar tasarısı'nı tarihe altın harflerle yazılacak adım olarak niteledi. Kararı şiddetle kınayan Ankara ise yaptırım tehdidini masada tutuyor.

Konular: Kafkasya, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Ankara öfkeli

Yaptırımlar masada

Sarkozy'nin önüne gelecek

Tasarı görüşülürken Fransa'da yaşayan Türkler ve Ermeniler senato binası çevresinde gösteriler düzenlemişti. [Reuters]
fransa senatosu'ndan pazartesi akşamı 86'ya karşı 127 oyla geçen "kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır" ifadesinin yer aldığı yasa tasarısı, türkiye'de büyük tepkiye neden olurken ermenistan'da sevinç var.
 
ermenistan dışişleri bakanı edward nalbandyan, yazılı bir açıklama yayımlayarak fransa'ya teşekkür etti. nalbandyan, "bugün sadece ermenistan-fransa ilişkileri açısından değil, dünyada insan haklarının korunması açısından da tarihe altın harflerle yazılacaktır. bu kararlarından dolayı fransa cumhurbaşkanı, senatosu, ulusal meclisi ve hükümetine şükranlarımı sunmak istiyorum" ifadelerini kullandı.
 
ermeni haber ajansı armenpress, oylama sonucunu 'zafer' sloganıyla duyurdu. ajansın haberinde "zafer: fransız senatosu, ermeni soykırım iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifini kabul etti" şeklinde bir başlık kullandı.
 
türkiye dışişleri bakanlığı ise kararı şiddetle kınadı ve ankara'nın tepkisini her türlü platformda dile getireceğini ilan etti. yapılan yazılı açıklamada yaptırımlara vurgu yapılarak, "kanunun kesinleşmesi sürecinin tamamlanması durumunda, daha önceden üzerinde düşündüğümüz önlemleri uygun gördüğümüz şekilde süratle devreye sokmaktan çekinmeyeceğimizin hatırlatılmasında fayda görüyoruz" ifadesini kullandı.
 
oylamanın fransa'nın iç siyasi hesaplarına alet edildiğini ve tarihi olayların parlamentolarda hükme bağlanamayacağını dile getiren türkiye dışişleri, "alınan karar bunun da ötesine geçerek, ifade özgürlüğü ve bilimsel araştırma özgürlüğüne darbe vurmaktadır" dedi.

teklif yasalaşmasın çağrısı
 
ankara, paris yönetimine "mevcut sürecin, fransa'nın siyasi, hukuki ve ahlaki hatalar hanesine yazılmayacak şekilde sonuçlanması için bütün yolların denenmesi gerektiği açıktır" cümlesiyle de teklifin yasalaşmaması çağrısı yaptı.
 
türkiye'nin paris büyükelçisi tahsin burcuoğlu ise, oylamadan sonra ankara'ya istişareler için çağrılmasının seçeneklerden biri olduğunu söyleyerek "bunun sorumlusu biz değiliz. biz elimizden geleni yaptık" dedi.

yaklaşık sekiz saat süren tartışmaların ardından fransa senatosu'ndan geçen teklifin yasalaşıp yürürlüğe girmesi için fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin onay vermesi ve resmi gazetede yayımlanması gerekiyor. uygulamada ise suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.
 
teklif, 22 aralık 2011 tarihinde de, 577 üyeli parlamentonun alt kanadı fransa ulusal meclisi'nde, yalnızca 50 milletvekilinin katılımıyla kabul edilmişti.
 
fransa parlamentosu 2001 yılında da, "fransa, 1915'deki ermeni soykırımını tanır" ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.

fransa senatosu'nun beklendiği gibi yasayı kabul ettiğini ve türkiye;nin fransa;ya karşı yaptırımlar almaya hazırlandığına işaret eden anp ajansı da geçtiği haberde, dışişleri bakanı ahmet davutoğlu;nun yasayı sorumsuzluk olarak değerlendirdiğine yer verdi.

fransa gazetelerinin iç sayfalarında

fransa'da çıkan gazeteler, oylamanın sonucunun ankara ve paris arasındaki krizi derinleştirebileceğini yazdı. liberation gazetesi, merkez sağ ve merkez sol partilerin oylamada ikiye bölündüklerini belirterek, iktidar partisinden ve sosyalist partiden bir grup senatörün yasaya karşı çıktığını bildirdi.
 
le figaro gazetesi, iç sayfalarında geniş şekilde yer verdiği haberinde, yasanın aleyhinde ve lehinde fransa'daki türk ve ermenilerin gösterilerini aktardı. le figaro, hükümetin teklifin yasalaşması için gösterdiği çabaya vurgu yaptı.
 
le parisien gazetesi ise, teklifin senatoda bütün partilerin içinde görüş ayrılıklarına yol açtığını yazdı.

hollanda basını: türkiye fransa'ya öfkeli
 
oylamayı sayfalarına taşıyan hollanda yayın kurumu nos, haberi "türkiye fransa'ya öfkeli" başlığıyla verdi.
 
de volkskrant gazetesi ise haberi “fransa senatosu tartışmalı soykırım yasasını kabul etti" başlığıyla sundu.
 
ankara'nın yaptırımları
 
türkiye, tasarının geçtiğimiz ay onaylamasının ardından paris'e yönelik yaptırımlarını açıklamıştı. buna göre tahsin burcuoğlu ankara’ya çağırılmış, ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri, ekonomik mahiyetteki karşılıklı ziyaretlerle, seminer, eğitim, kurs, personel değişimi gibi faaliyetler iptal edilmişti. ek olarak, avrupa birliği (ab) çerçevesindeki eşleştirme projelerinde fransa ile artık işbirliğine gidilmeyeceği belirtilmişti.
 
iki ülke arasındaki tüm siyasi istişareler sona erdirilmiş, ikili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatlar iptal edilmişti. ayrıca bütün üst uçuş ve iniş kalkış izinleri de  iptal edilmiş, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçilmişti. askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularının ise reddedileceği açıklanmıştı.
 
tüm bu kararların, türkiye ile fransa arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.
 
2010 yılı verilerine göre, türkiye, fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında altı milyar 264 milyon euro ile 11'inci sırada. fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ise türkiye, beş milyar 402 milyon euro ile 16'ıncı sırada bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;