Kafkasya

Ermenistan'da seçimin galibi Sarkisyan

Pazartesi günü yapılan seçimde oyların yaklaşık yüzde 59'unu alan Cumhurbaşkanı, beş yıl daha görev yapacak.

Haberin Öne Çıkanları

Hovanisyan ikinci

İtirazlar var

AGİT: Gerçek rekabet yok

Sarkisyan, cumhurbaşkanlığı seçiminde rakiplerine büyük fark attı. [Reuters]

ermenistan'da pazartesi günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, 2008'den bu yana görevde bulunan serj sarkisyan kazandı. ermenistan merkez seçim kurulu'nun açıklamasına göre, sarkisyan oyların yaklaşık yüzde 59'unu aldı.

seçimde, sarkisyan'ın en yakın rakibi olan eski ermenistan dışişleri bakanı ve miras partisi genel başkanı raffi hovanisyan'ın oy oranı ise yaklaşık yüzde 37'de kaldı.

eski ermenistan başbakanı ve özgürlük partisi genel başkanı hrant bagratyan yüzde 2,15 ile üçüncü, milli irade birliği başkanı paruyr hayrikyan ise yüzde 1,3 ile dördüncü sırada yer aldı.

seçimlere katılım oranı ise yüzde 60 olarak açıklandı. 

59 yaşındaki sarkisyan, ikinci seçim zaferinin ardından beş yıl daha ermenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapacak. 

itirazlar var 

öte yandan raffi hovanisyan, ermenistan merkez seçim kurulu'nun açıklamasına rağmen, seçimin gerçek galibi olduğunu iddia etti ve sarkisyan'dan yenilgiyi kabul etmesini istedi.

başkent erivan'da basın mensuplarına konuşan hovanisyan, ''tüm rakiplerime saygım var. herşeyden önce karabağ'da verdiği özgürlük mücadelesi ve ülkeyi geliştirdiği için sarkisyan'a saygım var. onun ismi ermenistan tarihinde aynen kalacak. sarkisyan, halkın zaferini tanıyan ilk cumhurbaşkanı olmalı'' dedi.

ermenistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimini, başta avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı'ndan (agit) olmak üzere toplam 6 bin 251 yerli ve yabancı gözlemci takip etmişti.

agit'ten yapılan açıklamada, seçim sürecinde öncekilere göre gelişmeler olsa da 'gerçek bir rekabetten' söz etmenin mümkün olmadığı belirtildi. agit başkanı tonino picula, "özgürce seçim kampanyası düzenlemenin önünde bir engel kalmadığını görmek güzel. ancak şartlar gerçek bir demokrasi için yeterli olgunlukta değil" dedi. 

ekonomi ve dış politika ön planda

ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan'ın, ikinci dönemindeki öncelikleri, işsizlikle ve yoksullukla mücadele olacak.

dünya bankası verilerine göre, ermenistan'ın yüzde 36'sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.son 20 yılda, işsizlik ve yoksulluk nedeniyle yaklaşık bir milyon ermeni ülkelerini terketmişti.

ermenistan ve azerbaycan, yaklaşık 20 yıldır süren görüşmelere karşın, dağlık karabağ sorunu'na da henüz çözüm bulamadı.  

ankara-erivan hattı kapalı 

ermenistan’ın dış politikasındaki kilit konulardan biri de, türkiye ile ilişkiler. iki ülke arasındaki temel sorun, ermeni diasporasının osmanlı imparatorluğu'nun 1915'te ermenilere 'soykırım yaptığına' dair iddiasından vazgeçmemiş olmaması.

bunun yanı sıra, ermenistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasının ardından türkiye topraklarındaki ağrı dağı'nı devlet arması olarak seçmesi gerilimi artırmıştı. erivan yönetiminin, türkiye'yle sınırı düzenleyen 1921 tarihli kars antlaşması'nı tanımadığını açıklaması ve azerbaycan topraklarındaki dağlık karabağ'ı işgal etmesiyle ilişkiler tamamen kopmuş.

taraflar arasında sarsılan güven ilişkisi, yeni bir başlangıç yapmayı zorlaştırıyor. halen 328 kilometrelik ortak sınırı bulunan iki ülkenin, sınır kapıları kapalı.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;