Yeni Anayasa

Ertem: Türkiye yeni ekonomik krizle karşı karşıya kalır

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Türkiye bu anayasal sistemle devam ederse, bırakın bir refah toplumu olmayı, yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalır" dedi.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanı cemil ertem, erzurum teknik üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi tarafından düzenlenen, "uluslararası ekonomik eğilimler ve türkiye" konulu konferansta, türkiye'nin mevcut yönetim sistemiyle bugüne kadar belli noktaya kadar gelişme gösterdiğini, bu noktadan sonra kalkınmasını hızla sürdürebilmesi için yeni anayasanın büyük önem taşıdığını söyledi.

türkiye'nin mevcut anayasal sistemle devam etmesinin mümkün olmadığını anlatan ertem, şöyle konuştu:

"şu çok açıktır. türkiye, bu anayasal sistemle devam ederse, bırakın bir refah toplumu olmayı, yeni bir ekonomik krizle karşı karşıya kalır. çünkü 12 eylül anayasasında hukuki gücü olan sermaye çevreleri, yeni küresel ekonominin ölçek koşullarını karşılamaktan uzaktır. burada eskiye göre yatırım kararları alınmakta ve kendi krizini oluşturacak dinamikleri taşımaktadır. türkiye, yeni anayasa tartışmasını bu çok önemli iktisadi temelden başlayarak yaparsa çok yararlı olur diye düşünüyorum. aynı zamanda devletin ekonomideki yerini ve gücünü yeniden tanımlamak zorundayız. mevcut anayasada rekabetçi açık bir ekonomiyi, girişim özgürlüğünü kısıtlayan ve anayasanın ruhuna işlemiş bir yaklaşım vardır. buna bağlı olarak ekonomik anayasal kurumların çoğu bugün işlevini yitirmiş ve günü karşılamaktan uzaktır. türkiye, refah toplumunu hedefleyen, gelir dağılımını düzeltecek adil ekonomiyi önceleyen bir anayasa hedeflemelidir."

yeni anayasada ekonomiyi etkileyecek bir unsurun da yönetim biçimi olduğunu ifade eden ertem, başkanlık sistemiyle ekonomik kalkınma arasında ciddi bir korelasyon olduğunu söyledi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;