Ortadoğu

'Esad kulak asmayacak'

Independent'in Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, 'Esad'ı Washington'ın sözleri değil, hızla eriyen milyarları endişelendirecektir' ifadesini kullandı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Robert Fisk yazdı

ABD'nin istifa çağrısı

'Esad umursamayacak'

ABD'nin 'yoldan çekil' çağrısına Esad'ın vereceği tepki merak ediliyor.
ABD'nin 'yoldan çekil' çağrısına Esad'ın vereceği tepki merak ediliyor. Reuters

Rusya çağrıyı eleştirdi

rusya resmi bir açıklama yayınlayarak, abd ve bazı avrupa ülkelerinin esad'a yaptığı 'çekil' çağrısını eleştirdi. böyle bir tepkinin gereksiz olduğu vurgulanan açıklamada şam yönetimine 'reformları hayata geçirmek' için süre tanınması istendi.

independent gazetesinin ortadoğu muhabiri robert fisk, abd başkanı barack obama’nın suriye devlet başkanı beşar esad’a verdiği ‘yoldan çekil’ mesajının, şam yönetimi için bir önem taşımadığını ifade etti. fisk,  "esad'ı washington'ın sözleri değil, hızla eriyen milyarları endişelendirecektir" başlıklı yazısında, esad’ı washington’un çağrısından çok suriye merkez bankası’ndaki yabancı para rezervinin azalmasının endişelendireceğini kaydetti.

'para lübnan'a kaçıyor'

fisk, suriye merkez bankası’nda şubat ayında 12 milyar sterlin civarında olan rezervin haftada 50 milyon sterlin ortalamayla azalmakta olduğunu belirterek, 2011'in ilk dört ayında 1.8 milyar sterlinin suriye'den lübnan bankalarına kaçtığına dikkat çekti. esad için asıl önemli sorunun petrol şirketlerine yapılacak ambargo değil para rezervinin azalması olacağını belirten fisk, bunun dışında batılı devletlerin yaptığı herhangi bir çağrının şam yönetimi için bağlayıcı olmayacağını savundu.

esad’ın birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki mun’a yaptığı, ülkede muhaliflere karşı operasyonların bittiğine dair açıklamayı örnek gösteren fisk, ‘madem operasyonlar bitti, son iki gündür lazkiye’deki silah sesleri, bir adamın hastanedeki yatağından alınıp tutuklanması, keskin nişancıların hala binaların tepesinde olması ne anlama geliyor’ sorusunu yöneltti.

kaddafi örneği verdi

fisk, kaddafi örneğini de vererek,  “tam 6 ay önce libya liderinin de ‘insanlığa karşı suç’ işlediği ve istifa etmesi gerektiği söyleniyordu. nato ülkeyi bombaladı, iç savaş tüm hızıyla devam ediyor ancak kaddafi hala yerinde” ifadesini kullandı.

obama’nın çok daha sert bir mesaj vermek yerine ‘yoldan çekil’ ifadesini kullanmasını da ilginç bulduğunu belirten fisk, esad’ın istifa etmesi halinde servetini de muhafaza ederek suriye’de yaşamasına batılı devletlerin izin vereceğini vurguladı.

fisk yazısının sonunda, obama’nın sözlerinin suriye halkı için önemsiz olduğunu belirterek bu sebepten dolayı suriyeli muhaliflerin, direnişi düzenleyebilmek için  'devrim idare yüksek komisyonu' kurduklarını bildirdi.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;