Suriye'de iç savaş

Esed: Fransa istihbaratıyla görüşüyoruz

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Suriye istihbarat teşkilatının Fransa'daki istihbarat temsilcileriyle iletişim halinde olduğunu ancak fiili bir işbirliği yürütmediklerini söyledi.

[Fotoğraf: EPA]

fransa’nın france 2 resmi televizyon kanalına mülakat veren esed, iki devletin istihbarat organlarının iletişim halinde olduklarını ancak fiili bir işbirliği yürütmediğini söyledi.

esed, iletişimin suriye’ye ziyarette bulunan bazı fransız istihbarat yetkilileri üzerinden yürütüldüğünü belirtti. görüşme isteğinin fransa tarafından geldiğini belirten esed, fransız istihbaratından herhangi bir şey talep etmediklerini ifade eden esed, "teröristler hakkında bütün bilgilere sahibiz" diye konuştu.

fransa dışişleri bakanlığı bu iddialara yönelik henüz herhangi bir açıklama yapmadı.

fransa siyasi çözüm istiyor

fransa dışişleri bakanı laurent fabius, geçtiğimiz mart ayında fransa’nın suriye krizi için siyasi bir çözüm istediğini söylemişti. fabius, esed’in paris’in suriye konusunda istediği siyasi çözümün bir parçası olmayacağının altını çizmişti. fransız bakan, esed’i yeniden yönetimde öngören herhangi bir çözümün 'işid'e verilmiş hediye' olacağını belirtmişti.

şubat ayında fransa parlamentosundan bir heyet şam’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. üç yıldan bu yana bir ilk niteliğini taşıyan ziyaret sırasında heyet doğrudan rejimin lideri esed ile görüşmüştü. heyette parlamentonun iki kanadından milletvekilleri yer almıştı. heyette iktidar partisinden milletvekilleri de vardı.

fransa hükümeti sözcüsü stéphane le fol heyetin ziyaretine ilişkin olarak ‘resmi bir girişimle gerçekleşmedi’ değerlendirmesinde bulunmuştu.

fransa, ingiltere, italya, almanya ve ispanya suriye rejimi ile diplomatik ilişkilerini 2012 yılında kesmişti.

'suriye’de iranlı askerler yok'

esed, iran’ın suriye’ye sağladığı destekle ilgili soruyu "hizbullah şam’ın resmi talebi üzere suriye’de savaşmaya geldi. iran’a ise böyle bir davet iletilmedi ve bu yüzden suriye’de iran güçleri yok" şeklinde yanıtladı.

suriye insan hakları gözlemevi, iran devrim muhafızları’na bağlı güçlerin suriye’de hizbullah’la beraber savaştığını söylemişti.

'klor gazı kullanmadık'

esed geçtiğimiz mart ayında rejimin idlib’te klor gazı içeren bombalar kullandığına yönelik suçlamayı da kabul etmedi.

insan hakları gözlemevi’nin (hrw) ‘rejim idlib’te klor gazı kullandı’ iddialarına değinen esed, iddiayla ilgili ‘batılı hükümetlerin ortaya attığı yanlış rivayet’ ifadesini kullandı.

esed, ‘klor gazı kullanmadık. zaten buna ihtiyacımız da yok. bizim konvansiyonel silahlarımız hedeflerimizi gerçekleştirmek için yeterli‘ şeklinde konuştu. 

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;