Suriye'de iç savaş

Esed Moskova'da Putin'le görüştü

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed dün akşam Moskova'ya giderek, Rus lider Vladimir Putin ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayan Putin, görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

[Fotoğraf: Reuters]

kremlin, suriye devlet başkanı beşar esed'in moskova'da putin ile bir araya geldiğini duyurdu. moskova ziyareti, 2011'de suriye'de ayaklanmanın başlamasından beri esed'in bilinen ilk yurtdışı ziyareti oldu. kremlin sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, esed salı akşamı gittiği moskova'da putin'i, suriye'deki son durumla ilgili bilgilendirdi ve rejim güçlerinin harekât planları hakkında bilgi verdi. sözcü dmitry peskov, esed'in görüşmeden sonra suriye'ye dönüp dönmediği hakkında bir açıklama yapmadı. 

bu görüşmenin ardından, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, putin'le telefonda konuştu. cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre putin, cumhurbaşkanı erdoğan’a esed’in dün moskova’ya yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi. cumhurbaşkanı erdoğan da putin’e suriye’deki son gelişmeler hakkındaki endişelerini dile getirdi. bu çerçevede, halep ve çevresini hedef alan saldırıların yeni bir göç dalgasını beraberinde getirebileceğine ilişkin kaygıların da ifade edildiği öğrenildi.

kaynaklara göre cumhurbaşkanı erdoğan’ın pyd ve ypg’nin pkk bağlantılarına da dikkati çektiği görüşmede, türkiye’nin daeş de dahil olmak üzere 'tüm terör örgütleriyle' mücadeleye önem verdiğini vurguladığı kaydedildi. 

ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan başbakan ahmet davutoğlu, "keşke esed rusya'da daha fazla kalsa da suriye halkı rahat etse, keşke daimi olarak kalsa da geçiş dönemi böyle başlasa" ifadelerini kullandı. 

peskov, esed ve putin'in "terörist gruplarla mücadeleyi" ve rusya'nın hava saldırılarının devamını görüştüğünü söyledi.

kremlin'in yayımladığı görüşme notlarına göre, putin rusya'nın suriye'de siyasi çözüme hazır olduğunu ve barışçıl bir çözüm için diğer ülkelerle bu konuda 'yakından çalışabileceklerini' vurguladı. rus lider, suriye'de eski sovyet cumhuriyetleri'nden 4 bin yabancı savaşçının bulunduğunu söylerken, "siyasi çözüm sürecinde sadece askeri harekâtlara değil, terörizmle savaşa da katkıda bulunmaya hazırız" diye konuştu. suriye'deki askeri gelişmelerin uzun soluklu bir siyasi çözümün temelini oluşturduğunu belirten rusya lideri, sürecin tüm etnik, dini ve siyasi grupları kapsaması gerektiğini söyledi. 

beşar esed de rusya'ya teşekkür ederken, "suriye ve suriye'nin bağımsızlığını savunduğunuz için teşekkürler. rusya'nın attığı siyasi adımlar suriye'deki krizin daha da büyüyüp trajik bir senaryoya dönüşmesini engelledi" dedi. 

viyana'da buluşacaklar

rusya dışişleri bakanlığı'ndan ise; rusya, abd, türkiye ve suudi arabistan dışişleri bakanlarının, suriye gündemiyle bir araya geleceği açıklaması yapıldı. görüşme cuma günü viyana'da olacak.

karar, rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ve abd dışişleri bakanı john kerry'nin suriye konusunda yaptığı telefon görüşmesinde alındı.

bakanlık açıklamasında, sergey lavrov'un, israil-filistin ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerginlik nedeniyle; rusya, abd, ab ve bm'den oluşan ortadoğu dörtlüsü bakanlar toplantısının da aynı gün viyana'da yapılmasını teklif ettiği belirtildi.

smdk: siyasi reklam

muhalif suriye ulusal koalisyonu (smdk) sözcüsü ahmet ramadan, esed’in moskova’ya yapmış olduğu ziyaretin, rusya’nın askeri operasyonuna bir siyasi reklam olduğunu söyledi.

anadolu ajansı'na konuşan ramadan, rusya’nın havadan desteğine rağmen rejimin karada ilerleyememesine karşın moskova’nın siyasi bir reklam peşine düştüğünü savundu.

askeri operasyondan fayda elde edemeyeceğini anlayan rusya’nın bir siyasi manevrayı başlattığını söyleyen ramadan, moskova’nın cenevre antlaşması'na ya da bm’nin kararlarına dayalı bir siyasi süreçten söz etmediğine dikkat çekti. rusya’nın cenevre 1 bildirgesi'ne dayalı bir çözümden kaçındığına işaret eden ramadan, moskova’nın esed rejiminin yönetimde kalmasını sağlayacak formalite bir parlamento seçimini istediğini ifade etti.

"esed'li geçiş planı" haberlerinin ardından moskova ziyareti

putin-esed buluşması, suriye'de 'altı aylık esed'li geçiş dönemi planı' haberlerinin konuşulduğu bir sırada gerçekleşti. 

türk dışişleri'nden bir yetkili; cumhuriyet, hürriyet, hürriyet daily news ve yeni şafak köşe yazarlarına işid karşıtı koalisyon ülkelerinin suriye’de yeni bir geçiş dönemi için yaptığı planın ayrıntılarının netleştiğini söylemişti.

söz konusu gazetelerde yazan plana göre, altı aylık bir geçiş süreci öngörülüyor. bu süreçte esed ‘sembolik’ cumhurbaşkanı olarak görevde kalacak. yetkileri geçici yönetim organına devredilecek. istihbarat, savunma, hava kuvvetleri gibi kritik alanlardan esed sorumlu olmayacak.

köşe yazarlarına göre, altı aylık geçiş döneminin sonunda esed’e ne olacağıyla ilgili de soru işaretleri var. rusya henüz bir yanıt vermediği için, altı ayın sonunda esed’in görevi bırakmasının nasıl garanti edileceği henüz netlik kazanmadı. ancak rusya, esed’e savaş suçlarından yargılanmama ve ailesinin güvenliği ile ilgili kimin, nasıl güvence vereceği sorusu üzerinde duruyor.

esed ve ailesini geçiş dönemi sonunda rusya’nın alması önerisine ise rusya “kesinlikle olmaz. esed’i biz alırsak, batı’yla ilişkilerimize yeni bir gündem maddesi eklenmiş olur” diyerek karşı çıkıyor.

kaynak: reuters, ap

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;