Suriye'de iç savaş

Esed: Plan incelemeye değer

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura’nın, Halep’ten başlayarak bazı bölgelerde ateşkes ilan edilmesi planını ‘incelemeye değer bulduğunu’ açıkladı.

Konular: Ortadoğu
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Pazartesi günü Gaziantep’te SMDK temsilcileriyle görüşmüştü. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

afp haber ajansına göre esed’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “bm özel temsilcisi planın temel noktalarını iletti, devlet başkanı da planın halep’te güvenliği sağlamak amacıyla incelemeye ve üzerinde çalışmaya değer olduğunu belirtti” ifadeleri kullanıldı.

bm temsilcisi staffan de mistura daha sonra humus’a giderek kentin var bölgesindeki muhaliflerle bir araya gelecek.

ziyaretini salı günü bitirecek olan de mistura ayrıca başkentte, 'rejimin faaliyetlerine izin verdiği muhalefetten' bazı temsilcilerle görüşerek planını anlatacak.

cumartesi günü şam’a giden de mistura, suriye dışişleri bakanı velid muallim ile görüştü. suriye resmi haber ajansı sana, bm suriye özel temsilcisi’nin velid muallim’e halep başta olmak üzere bazı bölgelerde savaşın dondurulması planına ilişkin değişik başkentlere yaptığı ziyaretlerle ilgili bilgi verdiğini bildirdi.

bu de mistura’nın temmuz ayında bu göreve getirilmesinin ardından suriye’ye yaptığı ikinci ziyaret.

'dondurulmuş bölgeler' planı

de mistura, 31 ekim’de rejimin kuşattığı halep'teki insani durumun iyileşmesi için bölgedeki çatışmaların ‘dondurulmasını’ önermişti.

staffan de mistura bu önerinin bir barış planından ziyade eylem planı olduğunu belirtmiş ve çatışmaların ‘dondurulacağı’ bölgelerde insani durumun iyileştirilebileceğini belirtmişti.

de mistura, halep kentinin bu adımın atılması için iyi bir ‘aday’ olduğununu da dile getirmişti.

ancak de mistura söz konusu eylem planının nasıl hayata geçirilebileceği hakkında ise detay vermemişti. 

suriye’de rejim karşıtı muhalefetin en önemli merkezi durumundaki halep’te ordu güçlerince bir yıl önce başlatılan kuşatma harekatı sürüyor.

şehrin yüzde 45 ila 50’lik bir bölümünü kontrol eden  muhalifler  ellerinde kalan son geçiş noktası olan sifet-handerat mevkiinde esed güçlerine karşı  direniyor.

ordu güçlerinin hanasır’dan bir yıl önce başlattığı kuşatma operasyonu 90 kilometrelik bir hat boyunca sürdü. rejim, sırasıyla hanasır, sifira, düverine, halep havalimanı, nekkarin , şeyh yusuf, sanayi ve halep merkez cezaevini ele geçirdi.

suriye’nin dostları londra’da toplanıyor

bu arada ingiltere'nin başkenti londra'da bugün suriye'nin dostları çekirdek grubu toplantısı yapılacak.

ingiltere dışişleri bakanlığı'ndaki "londra 11" adlı toplantıya, türkiye, abd, fransa, mısır, almanya, italya, ürdün, katar, suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve ingiltere'den yetkililerle elçilerin yanı sıra suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'ndan (smdk) temsilciler katılacak.

kaynaklar, gün boyu sürmesi beklenen toplantıda suriye'deki son durum, bu ülkeye yönelik hava operasyonları ve özellikle işid ile mücadelenin ele alınmasının beklendiğini belirtti.

suriye'nin dostları çekirdek grubu, 2012 yılında esed rejimini kınayan bm kararını rusya ile çin'in veto etmesinin ardından kurulmuştu.

kaynak: al jazeera, aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;