Suriye'de iç savaş

Esed rejiminden Halep’te ateşkese destek

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi’deki görüşmesinin ardından Halep’te çatışmaların durdurulmasını içeren BM önerisini destekleme konusunda anlaştıklarını söyledi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Velid Muallim, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardından tarafların Halep'te ateşkesi desteklediğini söyledi. [Fotoğraf: AFP-arşiv]

rusya' nın soçi kentindeki putin ve muallim’in görüşmesi basına kapalı gerçekleşti. moskova yönetimi de görüşmelerin içeriğine dair herhangi bir bilgi vermekten kaçındı.

suriye resmi haber ajansı sana’ya göre muallim, suriye özel temsilcisi stefan de mistura’nın rolüne ilişkin istişarelerde bulunduklarını belirtti. muallim, “mistura’nın halep’teki çatışmaları durdurma rolüne iki taraf da destek veriyor” diye konuştu.

de mistura geçtiğimiz ay halep’in kırsal bölgelerinde çatışmaların sonlandırılması ve insani yardım geçişinin sağlanması için bir eylem planı sunmuştu.

suriye’deki rejimin lideri beşşar esed, de mistura’nın planını ‘üzerinde çalışmaya değer’ olarak yorumlamıştı.

suriye muhalefet ve devrimci güçler konseyi (smdk) ise, de mistru’nın planına yorum olarak “ herhangi yeni bir planın, cenevre 1 toplantısının üzerinde anlaşılan maddeleri, bm suriye kriziyle alakalı kararları ve özerk yönetimlerin kurulması ve güvenli bölgelerin oluşturulması ile ilgili kararlara göre düzenlenmesi gerekir” şeklinde açıklama yayınlamıştı.

soçi’deki görüşmelerin ardından konuşan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise, cenevre görüşmelerinin bir yenisinin daha tekrarlanmayacağını söyledi.

lavrov, “eğer geçtiğimiz ocak ayında yapılana benzer bir şekilde 50’den fazla ülkenin, binlerce gazetecinin izleyeceği bir konferans gerçekleşeceğini düşünüyorsanız, hayır öyle bir konferans olmayacak” diye konuştu.

suriyeli muhalifler ve esed rejimi, en son 2014 yılı ocak ayında cenevre görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelmişti. ancak görüşmelerden sonra somut bir adım atılmadı.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;