Suriye'de iç savaş

Esed’den af, Rusya’dan güvenli koridor

Şam yönetimi, gelecek 3 ay içinde silahını bırakıp devlete teslim olan muhaliflere yönelik bir af çıkardı. Rusya ise, rejim ordusunun 3 hafta önce kuşattığı muhaliflerin denetimindeki Halep bölgelerinde bulunan ve sayısı 400 bin civarında olduğu tahmine edilen sivillerin çıkışı için 3 güvenli koridor, teslim olmak isteyen muhalifler için ise bir güvenli koridor sağlayacağını duyurdu.

Şoygu, Halep'te yapmaya planladıkları insani operasyonun Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatıldığını ifade etti. [Fotoğraf: Reuters]

suriye resmi haber ajansı sana’da yer alan habere göre, esed’in af kararı gelecek 3 ay içinde silahıyla beraber teslim olacak muhalifleri kapsıyor.

sana’nın haberinde affın, rejim hapishanelerinde tutuklu bulunan ya da silahlı olmayan ancak yine de rejimin aranan listelerinde bulunan muhalif ve aktivistlerle ilgili detaylara yer verilmedi. 

rusya savunma bakanı sergey şoygu ise rusya’nın rejim ile beraber halep’in kuşatma altındaki bölgelerde büyük çaplı bir insani operasyon hazırlığı içerisinde olduklarını açıkladı. şoygu, rejim ordusunun 3 hafta önce kuşattığı halep'teki muhaliflerin denetimindeki bölgelerde bulunan ve sayısı 400 bin civarında olduğu tahmin edilen sivillerin kentten çıkışı için 3 güvenli koridor, teslim olmak isteyen muhalifler için ise bir güvenli koridor olmak üzere toplam 4 güvenli koridor sağlayacaklarını duyurdu.

bu inisiyatifin bizzat rusya devlet başkanı vladimir putin’in emriyle gerçekleştirileceğini anlatan şoygu, hedefin sadece halep’in muhalif bölgelerindeki sivillere yardım etmek olduğunu öne sürdü.

halep'te bulunan al jazeera muhabiri, kuşatılmış muhalif bölgelere havadan bröşürler atıldığını aktardı. broşürlerin söz konusu güvenli çıkış koridorlarının yerlerini gösteren bir harita içerdiğini ifade eden muhabir, uçakların havadan katırcı mahallesine gıda yardımları da attığını belirtti. 

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;