IŞİD

Esed’den IŞİD’le savaş şartı

Suriye rejimi, IŞİD ile mücadele konusunda ABD ve İngiltere’ye destek vermeye hazır olduklarını ancak bunun kendileriyle koordineli bir şekilde yapılmasının şart olduğunu duyurdu.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Muallim, komşu ülkelerin IŞİD ile mücadele için kendilerine istihbarat desteği vermesini de istemişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

Irak Şam İslam Devleti

  • 2004 yılında tevhid ve cihad adıyla irak’ta kuruldu.
  • kurucusu ebu musab zerkavi 
  • mezopotamya el kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • zarkavi 2006’da abd tarafından öldürüldü
  • el kaide’ye yakın ebu ömer el bağdadi ve ebu hamza el muhacirin irak islam devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • her ikisi de 2010 yılında abd tarafından öldürüldü.
  • yerlerine ebu bekir el bağdadi geçti
  • suriye’de ismini irak-şam islam devleti olarak değiştirdi.

suriye dışişleri bakanı velid muallim, düzenlediği basın toplantısında işid’e karşı geniş çaplı bir operasyon gerçekleşmesi durumunda abd ve ingiltere’ye destek vereceklerini söyledi.

ancak muallim, bunun yalnızca, operasyonun suriye rejimi ile işbirliği içerisinde yapılabileceğini kaydetti.

muallim, komşu ülkelerin işid ile mücadele için kendilerine istihbarat desteği vermesini de istedi.

mualiim konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

biz işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. bizim bilgimiz dışında herhangi bir müdahale egemenliğimize bir saldırı olarak nitelendirilecek. asıl soru şu; hava müdahalesi yeterli olacak mı? bilgi ve istihbarat paylaşımı şart. işid’in finans kaynaklarını da durdurmak lazım. onların elindeki kaynakların boykot edilmesi lazım. asıl gereken adım suriye egemenliğine saldırmakla atılmaz. asıl önemli adım kaynaklarını kurutmakla olur. bir siyasi çözüm arıyorlarsa bu çözüm bizim bilgimiz dışında olmaz”

muallim'in açıklamaları, son dönemde abd yönetiminden gelen, işid'in suriye'deki güçlerinin de hedef alınması gerektiğine dair açıklamalarının ardından geldi.

almanya: esed ile işbirliğine yokuz

muallim’in açıklamaları sonrasında almanya yönetimi, esed ile işid’e karşı mücadelede işbirliği yapılması gibi bir durumun söz konusu olmayacağını söyledi.

almanya dışişleri bakanlığı sözcüsü martin schaefer, “esed’in üç yıldan uzun süredir süren iç savaşta işlediği inanılması güç suçları ‘reelpolitik’ adına unutamayız ve görmezden gelemeyiz. ‘işid esed’den daha kötü, öyleyse daha az kötü olanla iş tutalım’ gibi bir tavır takınmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

schaefer, alman hükümetiyle esed rejimi arasında herhangi bir görüşmenin ve temasın gerçekleşmediğini belirtti.

esed işid'e uzun süre dokunmadı

suriye rejimi ülkede etki alanını genişleten ve rakka ile deyr ez zor kentlerini ele geçiren işid’e karşı aylarca saldırı düzenlemedi.

ancak işid’in irak’ta musul’u ele geçirmesinin ve maliki yönetiminin işid saldırıları karşısında zayıf düşmesinin ardından örgüte yönelik operasyonlara başladı.

işid’in kürt bölgesine ilerlemesinin ve batı ülkelerinin örgüte karşı sesini yükseltmesinin ardından suriye rejimi de devreye girerek, işid’e karşı mücadeleye hazır olduğunu söylemeye başladı.

irak şam islam devleti son dönemde suriye ve özellikle irak’taki ilerleyişiyle her iki ülkede de geniş bir alanı kontrol etmeye başladı.

irak’taki kaos ortamı işid’in peşmerge kontrolündeki sincar, mahmur ve musul barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

peşmerge kuvvetleri mahmur’u ve musul barajı’nı işid’den geri aldı.

yüzlerce ezidinin öldürüldüğü ve binlercesinin kaçmaya zorlandığı sincar bölgesi ise işid’in elinde.

abd ordusu, işid’e karşı savaşan peşmerge kuvvetlerine hava operasyonlarıyla destek veriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;