Suriye'de iç savaş

Esed'den varil bombalı saldırılar: 44 ölü

Suriye'de Esed güçlerinin, başkent Şam, İdlib ve Dera'da muhaliflerin denetimindeki yerlere ‘varil ve vakum bombalarıyla’ düzenlediği saldırılarda 44 kişi hayatını kaybetti, 100'den fazla kişi yaralandı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün uydu görüntüleri ve görgü tanıklarına dayandırarak hazırladığı rapor, BM tasarısının uygulanmadığını gösteriyor. [Fotoğraf: AFP-Getty]

suriye insan hakları izleme örgütü (snhr) tarafından yapılan açıklamada, orduya ait savaş uçaklarının muhaliflerin kontrolündeki dera'nın casim beldesine düzenlediği saldırılarda 17 kişinin yaşamını yitirdiği ve onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

açıklamada, rejim helikopterlerinin, muhaliflerin denetimindeki idlib'in han şeyhun ilçesindeki sanayi bölgesine varil bombasıyla düzenlediği saldırı sonucu 17 kişinin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

açıklamaya göre ayrıca, esed güçleri başkent şam'ın doğu guta bölgesi ile duma ilçesinde yerleşim yerlerine ‘vakum bombasıyla’ saldırdı. saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi de yaralandı.

duma'da, yerel aktivist yusuf bustani, orduya ait savaş uçağının duma'da yerleşim yerini bombalamasında çok sayıda binanın yıkıldığını, onlarca iş yeri, ev ve aracın kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

saldırıda yaralananların bölgedeki sahra hastanelerine kaldırıldığını ifade eden bustani, "sivil kurtarma ekipleri çok sayıda ölü ve yaralıyı yıkılan evlerin enkazından çıkardı. yaralılar ambulanslarla ilçedeki sahra hastanelerine kaldırıldı. ölü ve yaralılar arasında kadın ve çocuklar da vardı" dedi.

"saldırı yerinde can pazarı yaşandı. halk çocuklarını alarak bölgeden kaçmaya başladı" ifadesini kullanan bustani, sözlerini şöyle sürdürüldü:

"rejimin hava saldırısında yıkılan binalar cadde ve yolları kapattı. bundan dolayı yaralılar güçlükle hastanelere yetiştirildi. sivil savunma ekipleri yıkılan binaların enkazında ölü ve yaralıların olup olmadığına ilişkin araştırmalarına devam ediyor. rejim duma'da 9 farklı noktayı bombaladı. bu nedenle duma'da ölü sayısının yükselmesinden endişe ediliyor."

suriye’de insani durum

esed rejimi, mart 2011’de başlayan suriye halkının isyanına silahla müdahale ederek ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

4 yıl geçmesine rağmen esed rejimi iran, hizbullah ve rusya’nın destekleriyle hâlâ ayakta. ülkede devam eden çatışmalar ve iç savaşta ülkedeki insani durum her geçen gün daha da kötüleşiyor.

200 binden fazla insanın hayatını kaybettiği suriye'den ayrılmak zorunda kalan sığınmacılar büyük oranda lübnan, irak, ürdün ve türkiye gibi komşu ülkelerde yaşıyor.

bm verileri, mart 2011’den bu yana 3 milyondan fazla insanın suriye'yi terk ettiğini gösteriyor. ancak lübnan'daki bir milyon 140 bin, ürdün'deki 630 bin ve türkiye'deki bir milyon 600 bin suriyeli mülteci dikkate alındığında bu sayının çok daha fazla olduğu düşünülüyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;