İsrail - Filistin sorunu

Esirler Günü’nde 12 gözaltı

İsrail askerleri, Batı Şeria ve Kudüs’te yaptığı operasyonlarda 12 Filistinli’yi gözaltına aldı. 17 Nisan Filistinlilerce İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerle dayanışmak için Filistinli Esirler Günü olarak anılıyor.

İsrail askerleri Mescid-i Aksa'da Çarşamba günü yaşanan gerginlik üzerine Batı Şeria ve Kudüs'te 12 Filistinliyi gözaltında aldı. [AA-Arşiv]

israil ordu radyosuna göre, israil askerlerinin batı şeria’da filistinlilerin evlerine düzenlediği baskınlarda birçok silah da ele geçirildi. habere göre, çarşamba günü mescid-i aksa’da çıkan olaylara 'karıştığı tespit edilenler' gözaltına alındı.

israil makamları ise baskınlar ve gözaltılarla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.

çarşamba günü israil güvenlik güçlerinden yaklaşık 30 kişilik bir grup mescid-i aksa’nın batısındaki magaribe (şam) kapısından içeri girmiş, bahçede bulunan filistinliler duruma tepki göstermişti.

kapıları kapatarak askerleri içeri almak istemeyen filistinli gruba israil güvenlik güçleri gaz bombaları ve plastik mermilerle müdahale etmiş, çıkan çatışmada en az 20 filistinli yaralanmıştı.

‘ihlaller mart ayında arttı’

filistin insan hakları merkezi'nin geçen haftaki rapora göre mart ayında bin 250 israil askeri mescid-i aksa'ya izinsiz girdi.

raporda, bayındırlık bakanı uri ariel ve israil parlamentosu (knesset) başkan yardımcısı moşe feiglin'in de mescid-i aksa'ya izinsiz girenler arasında olduğuna dikkat çekildi.

israil güçlerinin baskınlar sırasında dördü kadın ikisi çocuk 20 filistinliyi mescid-i aksa'dan uzaklaştırdığ belirtilen raporda, 120 filistinlinin de gözaltına alındığı ve bu kişilere yönelik uygulamalarda uluslararası yasaların ihlal edildiği duyuruldu.

gözaltı operasyonlarının sabah saatlerinde ve evlere düzenlenen baskınların ardından gerçekleştirildiği ifade edilen raporda, israil'in kudüs'te sekiz ayrı kültürel etkinliğe de engel olduğu vurgulandı.

'israil gerginliği tırmandırıyor'

filistin devlet başkanlığı sözcüsü nebil ebu rudeyne 13 nisan’da yaptığı açıklamada,  israil'in kudüs ve kutsallarına yönelik politikasındaki aşırı tutumunun, bölgenin tamamını yangına sürükleyeceğini söyledi.

ebu rudeyne, "sağcı liderler ve yahudi yerleşimcilerin önderliğinde hükümet ile ordu desteğiyle bu dönemde mescid-i aksa ve orada ibadet edenlere yönelik bağnaz saldırıyla kudüs ve kutsallarının oldubittiye getirilerek yahudileştirilmesi hedefleniyor" dedi.

mescid-i aksa'nın güvenliğinden ürdün sorumlu

mescid-i aksa’nın da yeraldığı müslüman ve hıristiyanlara ait mabetlerin yönetimi ve güvenliği 1924'ten beri ürdün hükümetinin sorumluluğunda. 

israil'de mescid-i aksa'nın israil hâkimiyetine alınması çağrıları üzerine, yaklaşık 50 filistinli protesto için geçtiğimiz mart ayında mescid-i aksa'da itikâfa (ibadet amaçlı inzivaya çekilme) girmiş ve israil güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen buradan çıkmamışlardı.

israil parlamentosu knesset'te, 16 mart'ta mescid-i aksa'nın israil hâkimiyetine alımasını görüşmek için bir oturum düzenlenmesine karar verildi. ancak iki ülke arasında yapılan görüşmeler sonucunda oturum iptal edildi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;