Küresel ekonomi

'Euro Bölgesi baştan hatalı'

Avrupa Komisyonu eski başkanı Delors, son dönemde yaşanan borç krizinden euronun yaratıcılarının sorumlu olduğunu ifade etti.

Haberin Öne Çıkanları

'Fazla iyimserler'

Almanya'ya suçlama

'Tehdit gözardı edildi'

Delors'un açıklamaları ise Euro Bölgesi'nin ayakta kalabileceğine yönelik şüphelerin arttığı bir dönemde geldi. [Reuters]

avrupa birliği’nin (ab) 27 üyesinden 17'sinin ortak birimi euronun mimarlarından jacques delors, euro bölgesi'nin daha baştan hatalı oluşturulduğunu söyledi.

1985-1995 yılları arasında avrupa komisyonu başkanı olan delors, ingiliz daily telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, ekonomi politikalarını kontrol edecek bir merkezi yönetimin oluşturulamadığını belirtti. delors, bu nedenle euro bölgesi'ndeki bazı ülkelerin muhafazası mümkün olmayacak seviyede borçlandıklarını vurguladı.

eski avrupa komisyonu başkanı, euronun yaratıcılarının gereğinden fazla iyimser olduklarını, bunun da borç krizini kaçınılmaz kıldığını belirtti. euro bölgesi'nde farklı ekonomiler arasındaki dengesizliklere dikkat çeken delors, siyasetçilerin bu tehdidi gözardı ettiklerini söyledi.

delors'un açıklamaları ise euro bölgesi'nin ayakta kalabileceğine yönelik şüphelerin arttığı bir dönemde geldi.

almanya'ya suçlama

delors kriz ortamında, almanya’nın para kontrol politikasındaki dik kafalılığı ve diğer ülkelerin vizyon eksikliğinin etkisi olduğunu söyledi. delors ayrıca, anglosakson politikacıların, ortak para biriminin ve merkez bankası fikrinin ülkelere ekonomik istikrar getirmeyeceği yönünde yaptığı uyarılarda haklılık payı olduğunu söyledi.

avrupalı liderleri de eleştiren delors,  kriz yönetiminde çok geç kaldıklarını ve çok az iş yaptıklarını ifade etti.

almanya başbakanı angela merkel, euro bölgesi'ndeki borç krizinin çözümü için uzun vadeli bir yaklaşım benimsenmesini istemişti. merkel, almanya parlamentosu'nun alt kanadı bundestag'daki konuşmasında, sorunun kısa sürede çözülemeyeceğini söylemiş,  "mucizevi bir çözüm yok. kolay, çabuk bir çözüm yok. borç krizinin çözümü bir süreçtir ve bu süreç yıllar alacaktır" ifadesini kullanmıştı.

fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, euro bölgesi’nde borç kriziyle ilgili, fransa ve almanya’nın, ‘yaşanan bunca trajediden’ sonra kaderlerini birleştirmeye ve geleceğe beraber bakmaya karar verdiğini açıklamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;