Euro Bölgesi borç krizi

Euro Bölgesi’ne kapsamlı reform

Fransız ve Alman liderler, katı mali disiplin uygulanması ve yapısal değişikliklerin hayata geçirilmesini içeren bir dizi karar aldı.

Haberin Öne Çıkanları

Reformlar listelendi

'Yeni antlaşma'

Bütçe açığı yüzde 3 olacak.

İki lider, Euro Bölgesi'ni saran borç krizini masaya yatırmak üzere, Paris'te bir kez daha bir araya geldi. [Reuters]

‘Altın kural’

ab üyesi ülkelerin bütçe açıklarının yüzde 3 seviyesini geçmemesini içeren, angela merkel’in tabiriyle ‘altın kural’, 1997 yılında euro bölgesi daha kurulmadan yürürlüğe giren istikrar ve büyüme paktı’nın bir parçası olarak uygulanıyor. kural, bu tarihten beri birçok üye ülke tarafından delindi. almanya ve fransa, 2002 yılında avrupa komisyonu'ndan peş peşe gelen uyarıları dikkate almayarak bu kuralı ihlal etmişti. yunanistan'ın da euro bölgesi'ne katılabilmek amacıyla yıllar boyu yüksek bütçe açığını düşük gösterdiği anlaşılmıştı.

almanya başbakanı angela merkel ve fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy’nin paris’teki görüşmesinden reform kararı çıktı.

alınan kararları içeren bir metin, avrupa birliği (ab) başkanı herman van rompuy’a ve blok üyesi ülkelere sunulacak. kararlar, perşembe günü başlayacak ab zirvesi’nde ele alınacak. liderler, euro bölgesi’nin ortak tahvil ihraç etmeyeceğinin de tekrar altını çizdi.

buluşma sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında merkel, euro bölgesi’nin piyasaların güvenini yeniden kazanması gerektiğini belirterek, mali disiplinin katı bir şekilde uygulanması ve yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi beklentisine vurgu yaptı. 

üye ülkelerin bütçe açıklarının yüzde 3 seviyesini geçmemesine yönelik ‘altın kural’ın katı bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade eden merkel, aksi takdirde hukuki yaptırımların devreye sokulması ihtiyacını dile getirdi. alman lider bu çerçevede, kuralı uygulamayan ülkelere otomatik olarak yasal yaptırımlar getirilmesinin reform paketlerinin bir parçası olduğunu vurguladı.

reform paketinde, üye ülkelerdeki mali disiplini ve bütçe açıklarını kontrol konusunda ab’nin lüksemburg'daki yargı organı avrupa adalet divanı’na da yetki verilmesi önerildi. iki ülke, euro bölgesi’ndeki ülkelerin mali disipline uymalarının sağlanmasının kontrolü konusunda üye ülkelerdeki anayasa mahkemelerine yetki verilmesini de talep ediyor.

fransa cumhurbaşkanı, “euro bölgesi’nin bugünkü durumuna sebep olan dengesizliklerin bir daha ortaya çıkmayacağından emin olmalıyız” ifadesini kullandı.

sarkozy, “biz bu yüzden yeni bir sözleşme istiyoruz ve euro bölgesi’ne ve avrupalılara artık eski durumun devam edemeyeceğini açıkça göstermek istiyoruz” dedi.

sarkozy ise yaptığı açıklamada, paris ve berlin'in, euro bölgesi’ndeki 17 ülkenin yeni bir ab sözleşmesi konusunda uzlaşmasını istediklerini söyledi.

fransa cumhurbaşkanı, yeni sözleşmeyi sadece euro bölgesi’nin 17 üyesi ve daha sonra katılacak ülkeleri de kapsayacak şekilde kaleme alabilecekleri mesajını verdi.

liderler ayrıca, bölgede ortak tahvil çıkarılmasının borç krizine çözüm olmayacağını söyledi. 

paris yönetimi, daha önce bütçe açıklarının denetimi konusunun devlet politikası haline gelmesi amacıyla, kendi anayasasında değişiklik önermişti.

monti: alternatif yok

öte yandan, italya başbakanı mario monti, kabinesinin pazar günü hazırlayıp kabul ederek temsilciler meclisi'ne gönderdiği 30 milyar euro değerindeki yeni önlemler için ''bu önlemler alternatifsiz'' dedi. 

monti, emeklilik yaşının yükseltilmesi, politikacıların masraflarında kesintiler ve bazı vergilere zam öngören, 20 milyarı bütçe önlemleri, 10 milyarı ise büyümeyi teşvik edecek olan yeni tedbirleri, parlamentonun alt kanadı temsilciler meclisi ve üst kanadı senato'da parlamenterlerle paylaştı.  


başbakan monti, italyan parlamenterlere seslendi. [reuters]

başbakan konuşmalarında, içinden geçtikleri durumu ‘ciddi’ olarak nitelerken, hükümetinin duruma acil ve kararlılıkla müdahale ettiğini söyledi. 

kabinesinin yeni önlemleri yavaş bir şekilde yaptığı eleştirilerini kabul etmeyen ekonomi profesörü başbakan, “göreve başlayalı 17 gün oldu ve önemli bir paket hazırladık” diye konuştu. 

kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (gsyh) oranı yüzde 120'lere ulaşan italya'da, eski başbakan silvio berlusconi liderliğindeki hükümetin aybaşında görevi bırakması sonrasında, ekonomist monti’ye hükümeti kurma görevi verilmişti. 

kriz yayılıyor

euro bölgesi, yunanistan başta olmak üzere, italya, ispanya, portekiz ve irlanda gibi üye ülkeleri yoğun olarak etkileyen borç krizinin yayılmaması için çözüm üretmeye çalışıyor. bu çerçevede, yunanistan ekonomisini kurtarmaya yönelik kurtarma paketlerini uygulamaya koyan ab liderleri, kurdukları avrupa mali istikrar fonu (efsf) çerçevesinde irlanda ve portekiz’e de fon sağlıyor.

birçok ülkede tasarruf tedbirleri uygulanırken, italya gibi birçok yüksek borçlu euro bölgesi ülkeleri, 10 yıllık hazine bonoları için yüzde 7’lere çıkabilen yüksek borçlanma faizleriyle baş etmeye çalışıyor. avrupa merkez bankası’nın tahvil alımlarıyla destek verdiği italyan ekonomisinin ab ve uluslararası para fonu (imf) temsilciler tarafından denetlenmesine de karar verilmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;