Ekonomi

Euroya bir darbe de Atina'dan

Yunanistan seçimleri euroyu sert düşürdü. Atina’nın tekrar borç silinmesini isteyeceği beklentisiyle, euro dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye’de ise euro 2.64 TL’den haftaya başladı.

Konular: Piyasalar

yunanistan’da dün gerçekleşen genel seçimleri, ülkenin uluslararası kurtarılma paketinin yeniden müzakere edilmesini amaçlayan syriza’nın kazanmasının ardından euro, dolar karşısında son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. euro - dolar paritesi 1.1097 civarına kadar düştü.

yurtiçinde 14 aralık'ta 3.02 tl’den işlem gören dolar, ocak ayının son haftasına 2.64 liradan başladı.

dolar ise 2.36 liradan işlem görüyor.

önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,3430 lira, euronun satış fiyatı ise 2,6360 lira olmuştu.

politik ve siyasi süreç takip edilecek

al jazeera’ye bir açıklama yapan fxtcr analisti ekin akbaş, geçtiğimiz hafta euroda beklentilerin fiyatlandığını söyledi. akbaş bu hafta euronun biraz yükselmesini beklediklerini ancak bu yükselişin kısa vadeli olacağını vurguladı.

analist akbaş bu konuda şu bilgileri verdi:

“euro-dolar ve euro-tl’yi ayrı ayrı ele almalıyız. euro geçtiğmiz hafta 2.74 tl’den 2.60 tl’ye kadar geriledi. yunanistan’daki seçimler ve avrupa merkez bankası’nın parasal genişleme beklentisi önceden fiyatlandı.

bu hafta euro biraz daha toparlanmış görünüyor. yani yüzde 10 kaybının yüzde 3, 4’lük kısmını geri alacak gibi görünüyor. ancak bu çıkış kısa vadeli olacaktır. çünkü yunanistan’daki yeni hükümet, ab ile yeniden müzakerelere başlayacağını açıkladı. borçlarının silinmesini isteyecek. bu politik ve siyasi süreç takip edilecek.

yurtiçinde doların çıkışını ve euronun diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının tam olarak yansıyamamasının nedeni ise, merkez bankası ve hükümet arasındaki çekişme. faiz politikası kurları etkiliyor. özellikle dolar kuru abd merkez bankası’nın (fed) hamlelerini takip ediyor. eğer fed çıkıp da faizleri artırmayacağını söylemezse, yüksek seviyedeki dolarla yaşamaya alışmamız lazım.”

euro 11 yılın en düşüğünde

al jazeera’ya bir açıklama yapan destek menkul değerler finansal analisti gizem uzuner, yunanistan seçimlerinin ardından, atina’nın troyka ile yeniden pazarlığa oturacağını söyledi. uzuner, bunun da euronun performansını kötü etkileyeceğini vurguladı.

finansal analist uzuner bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“avrupa merkez bankası’nın geçtiğimiz hafta açıkladığı tahvil alım programının ardından takip ettiğimiz yunanistan seçimleri eurodaki düşüşün ivme kazanmasını sağladı. seçimlerle kemer sıkma politikalarına karşı duruşu ile bilinen radikal sol syriza’nın rahatlıkla iktidara gelmesi sonucu; euro son 11 yılın en düşük seviyesini gördü.

mart 2015’te başlayacak olan tahvil alım programı 60 milyar euroluk paketler hâlinde eylül 2016’ya kadar devam edecek. hâli hazırda piyasada bol bol bulunan euro miktarı piyasada daha da arttırılarak; euro bölgesi’nin yüzleştiği deflasyon riskiyle mücadele etmek için talep canlandırılmaya çalışılıyor. bu genişleyici para politikasının etkilerini daha göremeden euroya bir darbe de yunanistan’dan geldi. syriza; seçim öncesinde kemer sıkmaktan bunalmış olan yunan halkına; yerine getirilmesi zor bir takım sözler verdi. gücünün yetip yetmediğini zaman gösterecek ama; planlarının arasında borcun bir kısmının silinmesi, kalanının vadesinin uzatılması, yatırımların arttırılması, buna bağlı olarak; sergiledikleri büyüme performansına paralel ödeme yapılması vardı.

avrupa bizce bu zamana kadar yunanistan’ın euro bölgesi’nden çıkma endişesini hiç taşımadı; ancak kafalarda hep bulaşma etkisi olacak mı sorusu kaldı diyebiliriz. şimdilik böyle bir riskin varlığından söz etmek zor; çünkü euro bölgesi üye ülkeleri atılan adımların sonucunu görmek isteyecektir. beklentimiz şu aşamada yunanistan’ın troyka ile ters gitmesi değil; halka verdiği sözleri tutmak için sıkı bir pazarlığa oturacağı yönünde. bu da giderek güç kaybeden euronun kötü performansını bir süre daha izleyeceğimize işaret ediyor.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;