Bilim-Teknoloji

Evren'deki en büyük kozmik yapı

Gökbilimciler gözlemlenebilir Evren'deki en büyük gök cismini tespit ettiklerini açıkladı. Dokuz gama ışını patlamasının (GIP) 5 milyar ışık yılı uzunluğunda olduğu belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Gama ışın patlalamarının oluşturduğu halka 5 milyar ışık yılı alana yayılıyor. [Fotoğraf: Lajos Balazs]
abd ve macar gökbilimciler, dünya'dan 7 milyar ışık yılı ötede, bilinen en büyük kozmik yapıyı tespit etti. gama ışın patlamalarından oluşan yapının beş milyar ışık yılı uzunluğa ulaştığı belirtildi. 
gip, evren'deki en parlak kozmik olayları temsil ediyor. sadece birkaç saniye süren patlamalar, güneş'in 10 milyar yılda saçacağı enerjiye denk bir güç ortaya çıkarıyor. gökbilimciler, gip sayesinde dünya'dan çok uzakta yer alan galaksileri tespit edebiliyor. 
monthly notices of the royal astronomical society dergisinde yayımlanan araştırmada, dokuz gama ışın patlamasının bir halka yapısı oluşturduğu belirtildi. araştırmanın başında yer alan budapeşte kokoly gözlemevi'nden profesör lajos balasz,her bir gama ışın patlamasının çapının dolunay'ın 70 katı olduğunu belirtti. balasz, patlamaların halka gibi bir şekil alma ihtimalinin 20 binde bir olduğunu ifade etti.
gökbilimciler, halkanın bir küreyi de temsil ediyor olabileceğini belirtti. kozmik ölçekte kısa olan 250 milyon yıllık süreçte meydana gelmeleri halinde, patlamaların halka aslında bir küre meydana getirmiş olabileceği ifade edildi. 
balasz, 'kozmik yapının çok beklenmedik bir keşif olduğunu ve evren'in oluşumu hakkında yeni bilgiler sunabileceğini' belirtti. karadeliğe dönüşen yıldızlardan doğduklarına inanılan gama ışın patlamalarının, galaksi oluşumu veya başka bir kozmik olayın da sonucu olabileceği düşünülüyor. 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;