IŞİD

'Ezidi kadınlar pazarda satıldı'

Avrupa Ezidiler Federasyonu Eşbaşkanı Ataman, IŞİD'in Şengal'de yaptıklarının soykırım olarak nitelenebileceğini söyledi. Eşbaşkan Ferman ise Ezidi kadınların "pazarlarda 5 dolara satıldığını" ifade etti.

Eşbaşkanlar Ali Ataman ve Leyla Ferman, IŞİD'in Ezidilere yönelik saldırıları hakkında bölgede yaptıkları incelemeleri Diyarbakır'da anlattı. [Fotoğraf: AA]

avrupa ezidiler federasyonu eşbaşkanları ali ataman ve leyla ferman, irak şam islam devleti'nin (işid) irak'ta ezidilere yönelik saldırıları hakkında bölgede yaptıkları incelemeleri, diyarbakır'daki demokratik toplum kongresi (dtk) binasında anlattı.

işid'in kadınlara yönelik alıkoymalarını anlatan eşbaşkan ferman, "şengal bölgesinde yaptığımız görüşmelerde bin 500 kadın ve çocuğun işid tarafından alındığını öğrendik. bu kadınların musul'da pazarlarda 5 ile 20 dolar arasında satıldığı söyleniyor" dedi.

işid'in amacının kadınları satarak para kazanmak olduğunu söyleyen ferman, "kadın, kürt ve ezidiler arasında barıştır, kutsaldır. ancak kadınların direncini kırmaya çalıştılar" dedi.

eşbaşkan ali ataman da, şengal'de 600 bin insanın göç etmeye zorlanmasının ve 10 bin insanın dağlarda mahsur kalmasının, 21. yüzyılın soykırımı olarak tarihe geçeceğini söyledi.

şengal'de yaptıkları incelemeler kapsamında, saldırıları soykırım olarak nitelendirdiklerini söyleyen ataman, saldırılarda kesin bir veri olmamakla birlikte en az 10 bin kişinin öldürüldüğü veya kayıp olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

‘kendi ülkelerinde kalmaları gerekir’

ezidilerin kendi ülkelerinde kalmasından yana olduklarını vurgulayan ataman, "kendi ülkelerinde kalmaları için altyapının oluşturulması lazım. benzinliklerde, sokak lambalarının altında, dağlarda insanlar kalamaz. irade ne kadar güçlü olsa bile kadın ve çocukların temel ihtiyaçları vardır” dedi.

“biz günün birinde bunların hepsinin şengal'e dönmesini istiyoruz. ancak güney kürdistan hükümeti çok duyarsız davranıyor” diyen ataman, işid'in hedefinin ezidileri yok etmek ve kendi topraklarında korku salarak göçe zorlamak olduğunu söyledi

ataman, irak kürt bölgesel yönetimi'nin ezidileri koruyamadığını ypg'nin müdahale etmemesi halinde binlerce ezidi'nin katliamdan geçirileceğini savundu. 

 

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;