IŞİD

Ezidilere çadırkent kuruluyor

Beşir Atalay, Türkiye sınırındaki Zaho'da sadece Ezidilerin kalacağı bir çadırkentin kurulmaya başlandığını söyledi. Ezidi aileler 14 Ağustos Perşembe gününden itibaren çadırlara yerleşmeye başlayacak.

Konular: Irak, Türkiye, Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Ezidiler için çadır kent Zaho'da

Türkmenler Duhok'taki çadır kentte kalacak

Faaliyetleri AFAD yürütüyor

Ezidiler
Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giren Ezidiler otobüslere binerek akrabalarının yanına gidiyor. [Fotoğraf: AA]

başbakan yardımcısı beşir atalay, irak’ta evlerini terk eden ezidiler için zaho’da çadırkent kurulacağını söyledi. ak parti il başkanları toplantısının girişinde konuşan atalay, türkmenler için kurulan çadırkent için de çalışmaların sınır ötesinde sürdüğünü, şimdilik türkiye sınırları içinde kamp kurulması planları yapılmadığını söyledi:

“zaho civarında sadece ezidiler için bir çadırkent kurulmasına karar verdik. hazırlıklar ve çadır sevkiyatı başladı, bunu afad sürdürüyor. bugünden itibaren çadırkentte kalmaya başlayacaklar, biraz hızlı hareket ediyoruz. türkiye yerine sınır ötesinde yerleşmelerini planlıyorum ama bütün ihtiyaçlarını biz temin ediyoruz. zaho’daki geçici toplama merkezinde beş bin kişilik çadırlar kuruluyor. 14 ağustos, yani bu sabahtan itibaren açıkta bulunan ezidi aileler çadırlara yerleştirilmeye başlanıyor.”

musul, telafer ve sincar’dan türkiye sınırına uzanan bir insani dram olduğunu hatırlatan atalay, önce araplar, sonra şii türkmenler ve son olarak da ezidiler için afad koordinatörlüğünde yardım faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti:

“bölgede yaşayan, inançları gereği ezidi olarak tanımlanan, aslında kürt nüfustur bunlar, yaklaşık yarım milyonluk nüfusun 50 bini şu anda hareket halinde. bir kısmı türkiye’de, bir kısmı duhok civarında, sınır ötesinde… şu anda türkiye’ye 1700 ezidi intikal etmiş durumda, bunlar irak vatandaşı. mardin, batman gibi küçük kentlerde yaşayan bizim vatandaşımız olan ezidiler de var, onlar da sahipleniliyor, köylerine evlerine götürülüyor. cizre’de, şırnak’ta ve o merkezlerde kimi okul binalarında, kimi tahsis edilen kamu binalarında kalıyor. şırnak valiliği’ne çok ciddi ekmek, su gibi gıda ve diğer yardım malzemelerini gönderdik. iyi bir çalışma sürdürülüyor orada. dışarıdan hala nüfus gelme ihtimali var.”

türkmenler için duhok’ta çadır kent kurma çalışması sürüyor

atalay daha önce sincar’da kurulması planlanan ancak güvenlik tehdidi gerekçesiyle duhok’ta kurulmaya başlanan çadırkent için de çalışmaların sürdüğünü söyledi:

“duhok civarında hızlı şekilde çadırkent kurulmaya başlandı, 20 bin kişilik bir türkmen çadırkenti olacak. yönetimini de onlara devredeceğiz. ihtiyaçlarını, gıdayı biz temin edeceğiz. bir taraftan ezidi nüfus irak’ta yerlerinden edildi, büyük çatışma var, dağlarda perişan oldular, hem ülkemizdekilere hem öbür taraftakilere yardım için çalışmalar sürüyor. türkmenlere ise çok önceden başladığımız yardım çalışmalarımız da sürüyor.”

atalay, sincar dağı’nda işid ablukasında kalan ezidilere yardım ulaştırırken düşen helikopterden yaralı olarak kurtarılan iki new york times muhabirinin de türkiye’de tedavi gördüğünü hatırlattı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;