Türkiye

'Faiz ve kurda tedbire gerek yok'

Daha önce Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu kez Merkez Bankası'nın ne yapması gerektiğini söylemenin doğru olmadığını belirtti. Zeybekci'ye göre kurda ve faizde tedbire gerek yok.

Konular: Ekonomi
Nihat Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı'nın son 18 ayını değerlendirdi. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

ekonomi bakanı nihat zeybekci, doların küresel olarak yükselişe geçtiğini, bunun türk lirası'nın değer kaybettiği anlamına gelmediğini kaydetti. zeybekçi'ye göre faiz ve kura ilişkin şu anda bir tedbir alınmasına gerek yok. zeybekci, merkez bankası'na neyi doğru yapması gerektiğini söylemenin de doğru olmadığını vurguladı:

"doların dünya paralarında, yani dünyanın en güçlü para birimleri karşısında değer kazanması karşısında merkez bankamızın bu konuda bir müdahalesinin ben gereksiz olduğuna inanıyorum. bununla ilgili dünya piyasalarındaki hareketlenmeye uygun bir şekilde türk lirası'nın hareketlenmesini endişe duyulacak bir hareketlenme olarak görmüyorum."

zeybekci, bakanlık'ta kktc başbakan yardımcısı serdar denktaş ve beraberindeki heyetle görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı, merkez bankası'nın yüksek faiz artırımına gittiği geçen yıldan sonra iki kez faiz indirimi için yeri olduğunu, ancak bunun şu anda faiz indirmesi gerektiği anlamına gelmediğini ifade etti:

"merkez bankası'nın 24 şubat'ta faizdeki 3 göstergenin birden aşağıya doğru çekilmesi hareketini doğru bir hareket olarak görüyorum. önümüzdeki dönemde merkez bankası'nın faizle ilgili 'şunu yapması gerekiyor, bunu yapması gerekiyor' anlamında söz söylemeyi ben doğru bulmuyorum ama ben kendi doğrumu söylüyorum. şu anda bu seviye dünya veya türkiye'de paranın finans sistemine girişteki maliyetinin yüzde 6,5-7'ler seviyesinde olduğu bir ortamda, ticari kredilerin yüzde 14'ler seviyesinde olması, tüketici kredilerinin yüzde 15-16'lar seviyesinde olmasını kabul edilebilir bulmuyorum. türkiye olarak 2015 yılında daha çok yatırım yapmak, daha çok üretim yapmak daha çok istihdam ve büyüme için faizlerle ilgili alınacak daha çok mesafenin olduğunu düşünüyorum ve ekonomi bakanı olarak da bunu söylemek hakkım."

zeybekci sanayi üretiminde ocak ayında görülen düşüşün kurdan kaynaklanmadığını düşünüyor. 

zeybekci, euro/dolar paritesinin 1,36'dan 1,1'e indiğini, bunun son iki ayda ihracatta 1,8 milyar dolar kayba neden olduğunu vurguladı.

zeybekci daha önce merkez bankası'nın faiz kararlarını sert bir şekilde eleştirmişti. 24 şubat'taki faiz kararının ardından konuşan zeybekci, faiz kararında korkak davranıldığını söylemişti:

"ondan sonraki dönemde ise nedense gösterge faiziyle yetinmeye çalıştık. bir cisim düşünün ki üç tarafından bir yere tutturulmuş. siz birini düşürüyorsunuz ama diğer iki taraf sabit. o düşmez, baştan savma sayılır. ilk defa üçünü birden aşağı çektiğiniz zaman artık 'ben ciddiyim' diyorsunuz. faiz indiriminde o kadar korkak davrandık, o kadar gereksiz şekilde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına sebep olduk ki geç kaldık. tüccar olarak bankaya gittiğiniz zaman yüzde 12-13 civarında faiz ödüyorsanız, enflasyon da yüzde 5'ler seviyesinde bekleniyorsa, arada net yüzde 7'lik bir maliyet varsa bu katlanılabilir değildir. politika faizi için yüzde 6'lar seviyesi makul."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;