Bilim-Teknoloji

Farelerin hafızasını silip geri yüklediler

ABD'li araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde hafızayı sildikten sonra geri kazandırmayı başardı. Deneyde, farelerin geçmişine ait belli anılar silindikten sonra, beyindeki sinirler uyarılarak anı tekrar kazandırıldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Fareler üzerinde yapılan deneyler Alzheimer'ın sırrını çözebilir. [Fotoğraf: Shutterstock]

california üniversitesi san diego tıp okulu araştırmacıları, farelerin hafızalarını sildikten sonra yeniden hatırlamalarını sağladı. yapılan deneylerde, farelerin geçmişte duyduğu korku hafızadan silindikten sonra yeniden hatırlanması sağlandı.

nature dergisinde yayımlanan araştırmada, fare beyninden silinen anılar, sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı oluşturan sinapslar uyarılarak yeniden kazandırıldı. araştırmacılar, hücreler arası bağlantının gücünü ve zayıflığını belirleyen farklı frekanslarda anıları geri getirmeyi başardı.

araştırma ekibinin başında yer alan profesör roberto malinow, "hafıza oluşturabilir, bu hafızayı silebilir ve yeniden canlandırabiliriz. bunu yaparken sinaps bağlantılarını selektif olarak güçlendiren ve zayıflatan uyarıcılar kullanıyoruz" açıklamasını yaptı.

alzheimer hakkında yeni ipuçları verebilir

deneyde, fare beyninde genetiği değiştirilerek ışığa hassas hale getirilen bir grup siniri ışıkla uyarırken, aynı anda hayvanın ayağına elektrik şoku verdi. fare, acı duymasına neden olan dürtülere karşı zamanla korkuyla tepki vermeyi öğrendi. bu aşamadaki kimyasal değişimler, sinapsların güçlendiğine işaret etti.

deneyin ikinci basamağında, beyindeki aynı sinir grubuna daha düşük dürtülerle hafızayı yok edecek uyarı yapıldı ve fare zamanla maruz kaldığı dürtüye korkuyla tepki vermeyi kesti. deneyin en dikkat çekici aşamasında ise farelerin ayaklarına elektrik akımı verilmedi ve yüksek frekanslı dürtüye maruz bırakıldılar. fareler, acı çekmese de yeniden korku duymaya başladı.

araştırma ekibinde yer alan sadegh nabavi, 'farelerin korku duymasını sağlayabildiklerini, daha sonra bu korkuyu sildiklerini ve en sonunda sinirler arası bağlantıları dürterek korkuyu yeniden ortaya çıkarabildiklerini' ifade etti.

bilim insanları, düşük frekanslı uyarıların hafızayı silmesi gibi, alzheimer hastalığının da sinapslar arasındaki bağlantıyı zayıflattığını belirtti. fareler üzerinde yapılacak deneylerle, alzheimer hastalarının beynindeki değişimlerin daha iyi anlaşılabileceği belirtildi.

kaynak: sciencedaily

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;