Türkiye

Fazla vergi iade edilecek

Özel İletişim Vergisi Tebliğ Taslağı'na göre, ön ödemeli cep telefonu hattından internet hizmeti alan yaklaşık 14 milyon aboneden internet kullanımı nedeniyle fazla alınan vergiler iade edilecek.

Konular: Türkiye, Ekonomi

özel iletişim vergisi genel tebliğ taslağı'nda, internet hizmetlerinde uygulanması gereken özel iletişim vergisi ile ön ödemeli cep telefonu abonelerinin mobil internet hizmetlerinden yararlanması durumunda yapılacak vergi iadeleriyle ilgili düzenlemeler var. tebliğ yürürlüğe girdiğinde, aboneler ön ödemeli hatlarını haberleşme hizmetlerinin yanı sıra internet erişim hizmeti için de kullanırsa fazla veya yersiz hesaplanan özel iletişim vergisi (öiv), abonelere geri verilmesi koşuluyla mobil elektronik haberleşme işletmecisine iade edilecek.

bu uygulamada gsm operatörleri, ön ödemeli hat kullanıcılarının hatlarına yaptıkları yüklemeler üzerinden yüzde 25 oranında öiv hesaplamaya devam edecek. söz konusu abonelerin yüklemelerini internet erişim hizmetinde kullanmaları halinde, bu kullanım miktarına denk gelen bedel üzerinden fazla veya yersiz olarak tahsil edilmiş öiv tutarını hesaplayacak.

mobil elektronik haberleşme işletmecileri, bu şekilde internet erişimi hizmetinden yararlanan yaklaşık 14 milyon ön ödemeli hat abonesinin fazla veya yersiz ödediği vergileri takvim yılının üçer aylık dönemleri itibarıyla hesaplayarak, dönemi takip eden ayın sonuna kadar abonelere bildirecek ve abonenin tercih ettiği şekilde iade edecek.

ister nakit ister yükleme

söz konusu düzenleme 1 mart'ta yürürlüğe girdiği için ilk hesaplama işleminin mart-eylül 2014 dönemini kapsaması uygun bulundu. sonraki dönemlere ilişkin hesaplamalar, ekim-aralık döneminden başlayarak üçer aylık sürecek.

aboneler, bu verginin nakden iadesini talep edebileceği gibi hatlarına yükleme yapılmasıyla iade edilmesini de tercih edebilecek. aboneler, ilk yapacakları tercihin sonraki dönemlerde yapılacak yüklemelerde de geçerli olmasını isteyebilecek. bu durumda abonelerin tercih değişikliği talebi olmadığı sürece abonelere tercihlerinin yeniden sorulmasına gerek olmayacak.

abonelerin hatlarını kapattırmaları veya operatör değiştirmeleri durumunda iade işlemi nakit olarak yapılacak.

abonelerin iadeyi nakit olarak almak yerine hatlarına yükleme yapılmasını tercih etmeleri durumunda, mobil elektronik haberleşme işletmecileri, ön ödemeli hatlara yapılan yüklemeler için normal satışlarda olduğu gibi öiv ve kdv hesaplayacak.

abonelerine iade ettikleri tutarların mobil elektronik haberleşme işletmecilerine iadesi standart iade talep dilekçesi kullanılarak yapılacak.

ön ödemeli hat kullanıcılarının internet servis sağlayıcılığı hizmetlerindeki öiv oranını yüzde 5 olarak belirleyen değişiklik 1 mart 2014'te yürürlüğe girdiği için, yapılmış yüklemelerin bu tarihten sonra internet erişimi hizmetinde kullanması halinde öiv oranı yüzde 5 olarak uygulanacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;