ABD

FBI: 'Rusya etkisi' iddiasını araştırıyoruz

FBI Direktörü Comey, Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönündeki iddiaları araştırdıklarını, soruşturmanın gizli devam ettiğini açıkladı. Comey, Obama'nın Trump'ı dinlettiği iddiasına ilişkin ellerinde hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

abd federal soruşturma bürosu (fbi) direktörü james comey, rusya'nın abd'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği ve donald trump'ın seçim kampanyasıyla ilişkisi olduğu yönündeki iddiaları soruşturduklarını açıkladı.

comey, ulusal güvenlik ajansı (nsa) direktörü michael rogers ile birlikte, abd temsilciler meclisi istihbarat komitesinde düzenlenen 'rusya’nın seçimlere müdahalesi' başlıklı oturumda, komite üyelerinin sorularını yanıtladı.

fbi’ın normalde herhangi bir soruşturma hakkında bilgi paylaşmadığının altını çizen comey, abd kamuoyunun iddialara ilgisini göz önünde bulundurarak bu seferlik istisna yapacaklarını belirtti.

"inceliyoruz; gizli kalacak"

“fbi, karşı istihbarat çabalarımızın parçası olarak rusya hükümeti ve abd 2016 başkanlık seçimleri arasındaki ilişkiyi inceliyor" diyen comey, soruşturmanın, başkan trump’ın çevresindeki kişilerin de rusya ile ilişkisi bulunup bulunmadığının soruşturmanın bir parçası olduğunu açıkladı.

soruşturmada herhangi bir suç işlenip işlenmediğine bakacaklarını belirten comey, "bu henüz dosyası kapanmamış bir soruşturma ve devam ediyor. soruşturma gizli bir şekilde devam edecek" ifadesini kullandı. soruşturmanın 2016 temmuz sonunda başladığını kaydeden comey, "bu çapta bir soruşturma için bu kısa sayılacak bir zaman dilimidir. soruşturmanın ne kadar süreceğini bilmiyorum" dedi.

nsa direktörü michael rogers ise, rusya'nın abd'deki seçim sürecine müdahale etme isteğinin yeni bir girişim olmadığını söyledi. roger, 2016 yılındaki başkanlık seçimine rusya'nın müdahalesinin olup olmadığı konusunda sert bir tavır takındıklarını belirterek, "eğer böyle bir müdahale söz konusu ise 2020 seçimlerinde de aynı girişimde bulunacaklardır. buna müsaade edemeyiz" dedi.

beyaz saray'dan açıklama

[Fotoğraf: AA]

beyaz saray sözcüsü sean spicer da, rusya'nın müdahalesi iddialarına dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtti. günlük basın toplantısında konuşan sözcü spicer, iddiaları reddederek bunun istihbarat yetkililerince de dile getirildiğini belirtti.

"obama dönemi kıdemli istihbarat yetkilileri, trump-rusya gizli işbirliğine dair hiçbir kanıt olmadığını kamuoyu önünde onayladılar. obama'nın cia direktörü de ulusal istihbarat direktörü de bunu söyledi. biz sadece onların sözlerini aldık" şeklinde konuşan spicer, bu konudaki haberlerin olayların bir boyutunu yansıttığını savundu.

"obama’nın trump’ı dinlettiğine ilişkin iddialar" 

fbi direktörü'nün katıldığı oturumda, başkan trump’ın selefi barack obama’nın kendisinin telefon görüşmelerini dinlediği yönündeki iddiası da gündeme getirildi.

fbi’ın, trump’ın iddialarını doğrulayıp doğrulamayacağı yönündeki soru üzerine comey, ellerinde başkan trump’ın iddialarını destekleyecek bir ipucu olmadığını söyledi. comey, "başkan’ın tweet atarak eski yönetimin kendisini dinlediği yönündeki iddialarını destekleyecek bir bilgiye sahip değilim." dedi.

trump’ın iddiası sonrasında konuya ilişkin araştırma yaptıklarını belirten trump, "fbi içerisinde bir araştırma yaptık. adalet bakanlığı da bizim bu yaptığımız araştırmanın sonuçlarını görmek istedi. size de onlara verdiğim cevabı vereceğim, fbi’da bu iddiayı destekleyecek bir bilgi yok" şeklinde konuştu.

"soruşturma ile ispat ayrı şeylerdir"

beyaz saray sözcüsü spicer ise, bir basın mensubunun fbi direktörü comey'in sözlerini anımsatarak, "artık başkan trump, dinlendiği iddiasından vazgeçecek mi?" sorusuna da cevap verdi.

spicer, "ortada devam eden bir oturum ve konuyla ilgili çok sayıda haber var. bir şeyi soruşturmakla onu ispatlamak iki farklı şeydir." diyerek trump'ın dinleme iddialarının hala geçerli olduğunu, dinlemenin olmadığı sonucuna ulaşılmadığını vurguladı.

dinleme iddialarında adı sıkça geçen eski ulusal güvenlik danışmanı michael flynn'in yasa dışı bir şekilde dinlenip basına sızdırıldığını da hatırlatan spicer, "bu federal bir suçtur ve üzerine gidilmesi gerekmektedir." dedi. medyanın bu konuya yeterince dikkati çekmemesinden şikayet eden spicer, üst düzey bir amerikan yetkilisinin kimliğinin açık şekilde görüşmelerinin basına sızdırılmasının "ulusal güvenlik ihlali" anlamına gelebileceğini kaydetti.

obama reddetti

başkan trump, sosyal medya hesabı twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, obama'yı hedef alarak, "berbat. obama'nın (başkanlık) zaferimizin hemen öncesinde trump tower'ı dinlettiğini öğrendim. hiçbir şey bulunmadı. başkan obama, çok kutsal olan seçim sürecinde benim telefonlarımı dinletecek kadar nasıl alçaldı? bu nixon/watergate’dir. kötü (ya da hasta) adam" açıklamasında bulunmuştu.

bunun üzerine obama, sözcüsü kevin lewis aracılığıyla yaptığı açıklamada, “başkan obama ya da beyaz saray'dan herhangi bir yetkili hiçbir abd vatandaşının dinlenmesi için bir emir vermedi. bunun dışındaki görüşler yanlıştır." ifadesini kullanmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;