Bilim-Teknoloji

FBI: Saldırıyı Kuzey Kore düzenledi

FBI, Sony Pictures'a düzenlenen siber saldırının kaynağını Kuzey Kore olarak açıkladı. ABD Başkanı Obama, zamanı geldiğinde saldırıya 'orantılı bir cevap' vereceklerini söyledi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Sony siber saldırının ardından davayla karşı karşıya. [Fotoğraf: AFP]

fbi, 24 kasım'da sony pictures'a düzenlenen  ve firmaya ait büyük miktarda verinin internete sızmasıyla sonuçlanan siber saldırının kuzey kore kaynaklı olduğunu açıkladı. fbi, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada saldırının arkasında k.kore'nin olabileceğini ancak kesin delil bulunmadığını belirtmişti.

fbi'ın ardından açıklama yapan abd başkanı baracak obama, k.kore’nin düzenlediği siber saldırıya zamanı gelince 'orantılı bir cevap' vereceklerini söyledi. 

sony’nin yaşadıklarından dolayı endişe duyduğunu belirten obama, bu tür olaylara izin verdikleri sürece film sektörünün yanı sıra başka sektörlerde de ekonomik zarara uğrayacaklarını söyledi.

"k.kore'yi konu alan film"

fbi'ın açıklamasının ardından, siber saldırının 'the interview' adlı filmin gösterimden kaldırılmasını amaçladığı da neredeyse kesinleşti. k.kore lideri kim jong-un'a düzenlenen suikastı konu alan komedi filmi the interview, k.kore'den büyük tepki görmüştü. k.kore, saldırıyı düzenledikleri suçlamasını reddetmişti.

obama, sony pictures’ın the interview filmini yayından kaldırma kararının ‘yanlış olduğunu’ söyledi. obama, ‘kendisine danışılması halinde hacker’ların tehditlerini görmezden gelmelerini tavsiye edeceğini’ belirtti.

bir filmin yayından kaldırılması için düzenlenen saldırının ‘nasıl bir rejimle karşı karşıya olduklarını gösterdiğini’ belirten obama, “sırf bir filmi, belgeseli ya da haberi beğenmiyorsunuz diye sansür yapamazsınız” ifadesini kullandı. obama, internetin işleyişi hakkında uluslararası alanda işbirliği yapmaları gerektiğini söyleyerek, hacker’ların özel ve kamu sektörüne karşı çok büyük zararlar veren saldırılar yaptığını ve buna izin veremeyeceklerini söyledi.

obama, the interview’ın gösterimden kaldırılmasının abd’de sansür anlamına geldiğini ve buna izin veremeyeceklerini belirtti.

fbi'ın açıklaması

fbi, sony pictures saldırısı hakkında yürütülen soruşturma hakkında yapılan açıklamada, "k.kore devletinin sorumlu olduğuna işaret eden yeterli delile ulaşıldı... birçok siber saldırıya tanık olmamıza rağmen bu saldırı yıkıcı gücü ve zorlayıcı yapısı bakımından diğerlerinden ayrılıyor" ifadesi kullanıldı.

abd basınında yer alan bilgilere göre, sony pictures saldırısında kullanılan kötü amaçlı yazılım, k.kore taraftarı hacker'lar tarafından geçmişte abd'ye düzenlenen saldırılarda kullanılan virüslerle benzerlik gösteriyor. hacker'ların, benzer kötü amaçlı yazılımları geçtiğimiz yıl güney kore bankaları ve medya kuruluşlarına saldırmak için de kullandığı belirtildi.

fbi, sony pictures saldırısının k.kore sınırları içinde yaşanıp yaşanmadığına dair bilgi vermedi. yapılan açıklamada saldırı hakkında kamuoyuna kısıtlı bilgi verilebileceği belirtildi.

'ulusal güvenlik meselesi'

sony pictures'ın bilgisayar ağının çökmesine, on binlerce çalışanın bilgilerinin internete sızmasına ve e-posta yazışmaları ile dvd kopyalarının ele geçirilmesine neden olan siber saldırı, beyaz saray tarafından 'ulusal güvenlik meselesi' olarak belirtildi.

beyaz saray basın sözcüsü josh earnest, obama'nın açıklama yapacağı konu hakkında 'ciddi bir ulusal güvenlik sorunu' ifadesini kullandı.

guardians of peace örgütünün üstlendiği saldırıda, hacker'lar the interview filminin yayından kaldırılması yönündeki baskılarını tehdit boyutuna taşımı ve 'sinemalara 11 eylül benzeri saldırı düzenleme' uyarısında bulunmuştu. the interview'in galası iptal edilirken, gösterimden de kaldırıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;