Ekonomi

Fed doların ateşini düşürdü

Fed’in faiz artırımında sabırlı olacağını açıklaması, hafta başında 2.41 TL ile rekor kıran doları 2.33 TL seviyelerine geriletti.

Konular: Piyasalar

abd merkez bankası (fed) faiz artırma kararı almadı, bunun için 'sabırlı’ olunacağını bildirdi. bu kararla dolar, tl karşısında düşüşe geçti.

salı günü 2.41 tl’ye yükselerek tarihi zirvelerini gören dolar, yeni güne 2.33 tl’den başladı. euro ise 2.87 tl’den işlem görüyor.

önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,3400 lira, euronun satış fiyatı ise 2,9100 lira olmuştu.

‘ilk çeyrekte sorun olmaz’

fxtcr analisti ekin akbaş, fed’in makul süre yerine ‘sabır’ kelimesini kullanmaya başladığını söyledi.

fed’i son açıklamalarıyla birlikte ilk çeyrekte ekonomide bir sorun yaşanmayacağını belirten akbaş, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“genel görünüm itibariyle fed’in tutumunda çok majör bir değişiklik olmadığını görüyoruz, ancak gelen açıklamaların ve yellen’ın konuşmasının detayına indiğimizde elbette ki çıkarılacak önemli notlar var. 'kayda değer süre' ifadesinin gidip yerine 'sabır' ifadesinin gelmesi, üstelik de normalleşme sürecinin başlaması için verilen tarih açısından 'bundan sonraki iki toplantıdan önce başlamayacağı' ifadesinin kullanılmış olması bizi sadece 2015 yılının ilk çeyreği boyunca koruyor. yani yurtiçi piyasalarda ilk çeyrek sonunda 'sabır' yerine 'kısmet' ifadesi gündemimizdeki yerini alacağa benziyor.

kısacası önümüzde iki tane toplantı var: ocak ve mart toplantıları. ocak ve mart toplantılarının arkasından biz yine kazan kaynatmaya başlayacağız.

bunun dışında fed’in mevcut durumda faiz artıramayacağı, en azından doların alevinin biraz sönmesini beklemek isteyeceğine yönelik ifadeler piyasalarda sıkça tartışılmıştı. ancak aralık ayındaki, yani güncel duruma baktığımızda: dolar endeksi son 5 yılın zirvesinde, petrol fiyatları son 5 yılın dibinde, rusya’dan ciddi anlamda bir para çıkışı mevcut, abd’de tarım dışı istihdam aylık 320 bine yükselmiş ve enflasyon yüzde 1,6 – yüzde 1,7 civarında. bütün bu gelişmeler bugün fed’i rahatsız etmiyor ise, mevcut durumun şubat ve mart aylarında da devam etmesi fed’i yine endişelendirmeyebilir. ayrıca bütün bu gelişmeler fed’i rahatsız etmediği gibi, düşen petrol fiyatlarının abd ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olduğunun da belirtilmesi piyasalarda olumlu fiyatlanan etkenlerden biri oldu.

kısacası 2014 sonu itibariyle karşımızda genel olarak güncel gelişmelerden çok fazla etkilenmeyen, kendi iç dinamikleri dışında bir gündem oluşturmayan ve 'hafif' şahince bir tavır takınan bir fed var. ilk çeyrek boyunca koruma altında olduğumuz söylenebilir, en azından fed’in şu anki tutumu altında. ancak nisan ayından sonra, yani bahar aylarının gelmesi ile birlikte abd’de istihdam piyasalarının ve iç tüketimin canlandığı dönemde, yine hop oturup hop kalkmaya başlayacağız gibi görünüyor.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;