Ekonomi

FED faiz artışına doğru

FED’in Ekim toplantısı tutanakları açıklandı. Buna göre, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin paralarının Dolar karşısındaki değerinin ne olacağını yakından ilgilendiren faiz artışı kararının Aralık ayında gerçekleşmesi yüksek ihtimal.

Konular: Ekonomi, ABD

abd merkez bankası’nın (fed)  27-28 ekim tarihinde gerçekleştirdiği toplantının tutanakları yayınlandı. tutanaklara göre bu toplantıya katılan fed üylerinin büyük çoğunluğu 15-16 aralık’ta yapılacak toplantılarda faiz artışının gerçekleşmesi yönünde fikir beyan etmişti. bu, türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin paralarının dolar karşısındaki değerinin ne olacağını yakından ilgilendiriyor.

ayrıca faiz artışının kademeli olarak uygulanması konusunda ise mutabakata varıldığı görülüyor. yani bir defada yüksek bir artış yerine her ay küçük artışlar yapılacak.

abd ekonomisi iyiye gidiyor

faiz artış kararı, abd ekonomisinin performansına bağlı olarak alınacak.

abd'de ekim ayına ilişkin tarım dışı istihdam 271 bin artışla 182 bin olan piyasa beklentisinin üzerinde geldi. ülkede ekim ayı işsizlik oranı ise beklentiler doğrultusunda yüzde 5'e geriledi. söz konusu veriler sonrasında abd merkez bankası'nın (fed) aralık 2016'da faiz artışına gitme ihtimalini arttırdı. bu gelişme ile uluslararası piyasada, dolar'ın diğer para birimleri ve emtialar karşısında güçlendiği, pay piyasalarında ise aşağı yönlü baskının arttığı gözlendi.

abd'deki faiz tl'yi neden etkiliyor ?

fed'in faiz arttırması, türkiye gibi gelişmekte olan ve sermayeye ihtiyaç duyan ülkelerin daha pahalıya borçlanması anlamına geliyor. abd'de faiz artışı henüz olmadan tl'de gerçekleşen değer kaybı, bu olasılığın önceden fiyatlandırılmasından kaynaklanıyor. türkiye özel sektörünün 2009 yılından bu yana döviz cinsinden borcu yaklaşık iki katına çıkmış durumda. geliri büyük oranda lira cinsinden olan bu şirketler için dolarda gerçekleşecek ani yükselişler büyük sorunları da beraberinde getirebilir. piyasalarda,  fed'in aylardır olduğu gibi sürekli "faiz arttırma" söylentine sebep olmak yerine bunu gerçekleştirmesinin, gelişmekte olan ülkelere daha az zararı olacağı görüşü hâkim.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;