Küresel ekonomi

Fed'den uyarı

Fed Başkanı Yellen, "ABD’deki finansal şartlar, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşler, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle büyümeyi daha az destekler hâle geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir" dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen [Fotoğraf: Reuters]

abd merkez bankası (fed) başkanı janet yellen'ın abd temsilciler meclisi finansal hizmetler komitesi'nde yapacağı sunumun metni yayımlandı. abd ekonomisinin genel durumu ve uygulanan para politikasına ilişkin bilgilerin yer aldığı metinde, yellen’ın geçen temmuz ayında yaptığı bir önceki sunumdan bu yana tam istihdam doğrultusunda ilerleme sağlandığı belirtildi.

yellen, hazırladığı sunumda işsizlik oranının ocak ayında yüzde 4,9’a gerilediği ve bunun birçok fed yetkilisi tarafından normal seviye olarak kabul edildiğini aktardı.

metinde iş gücü piyasasındaki güçlenmenin ılımlı ekonomik büyümeye eşlik ettiğini anlatan yellen, abd’nin gayri safi yurtiçi hasılası’nın (gsyh) geçen yıl yüzde 1,75 civarında artış gösterdiğini bildirdi.

"finansal şartlar büyümeyi desteklemiyor"

yellen’ın ayrıca zayıf küresel büyüme ve güçlenen doların ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirttiği metinde şu değerlendirmelere yer verildi:

"abd’deki finansal şartlar, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşler, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle büyümeyi daha az destekler hale geldi. bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir."

bununla birlikte, artan istihdam ve ücretlerin reel gelirleri yukarı çekerek tüketici harcamalarını destekleyeceğini öngören yellen, küresel büyümenin de yurt dışında uygulanan genişleyici para politikaları sayesinde zamanla yükseleceğini kaydetti.

kademeli faiz artışı vurgusu

sunum metninde uluslararası gelişmelerin abd ekonomisi için risk teşkil ettiğini belirten yellen, bunların başında, çin’in büyümesindeki sert düşüş ve yuanın değerindeki sert düşüşlerle belirsizleşen döviz kuru politikasının geldiğini vurguladı.

yellen’in bu belirsizliğin küresel piyasalardaki dalgalanmaları artırdığına işaret ettiği metinde, emtia fiyatlarındaki sert düşüşe de değinilirken, "düşük emtia fiyatları, ihracatçı ülkelere ve özellikle kırılgan yükselen piyasa ekonomilerine ilişkin finansal baskıyı artırabilir" görüşüne yer verdi.

federal açık piyasa komitesi'nin (fomc) tüm uluslararası gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini vurgulayan yellen, sunum metninde para politikasına yönelik değerlendirmelerde de bulundu.

yellen, metinde ayrıca fed’in para politikasında kademeli bir yol izleneceği görüşünü koruduğu ve bunun ılımlı büyümeyi ve istihdamı desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

fed’in geçen aralık ayında gerekli şartların sağlanması sonucu faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığından yüzde 0,25-0,50 aralığına yükselttiğini hatırlatan yellen, bu noktada, "faizlerdeki artışa rağmen para politikası destekleyici olmayı sürdürüyor. fomc, ekonomik şartların federal fonlama oranında sadece kademeli artışlara izin vereceğini öngörüyor. ayrıca, komite faiz oranının uzun bir süre daha uzun vadeli normal seviyelerin altında kalmaya devam etmesini bekliyor" ifadelerini kullandı.

yellen'ın aynı zamanda para politikasının önceden ayarlanmış bir programa değil verilere dayanacağının altını çizdiği metinde bu yıl kaç faiz artışı yapılacağına yönelik herhangi bir yorum yer almadı.

analistler, yellen’ın sunum metninin beklenene yakın olduğuna işaret ederken, 15-16 mart tarihlerinde yapılacak fomc toplantısının faiz artışı için hâlâ masada yer aldığı öngörüsünde bulundu.

fed başkanı yellen, sunumunun ardından kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;