Irak

Felluce’de 15 bin kişi gözaltında

Irak’ın batısında bulunan Anbar eyaleti İl Meclisi, Felluce'de IŞİD'in denetimindeki bölgelerden kaçan 15 bin sivilin sorgulanmak için gözaltında tutulmaya devam ettiğini, kötü şartlardan dolayı 20 kişinin öldüğünü açıkladı.

Konular: Irak, IŞİD, Ortadoğu

irak’ın batısında bulunan anbar eyaleti il meclisi, felluce'de işid'in denetimindeki bölgelerden kaçan 15 bin sivilin emniyet sorgusundan geçirilmesi üzere gözaltında tutulmaya devam ettiğini söyledi. bağdat yönetimi, işid bölgelerinden kaçan sivillerin bu sorgunun ardından işid ile âlâkası olmadığını kanıtlarsa serbest kalabileceklerini açıkladı. siviller, felluce’nin güneyindeki amiriyet-ül felluce bölgesinde bir sanayii bölgesi içinde tutuluyor.

ancak sorgulamayı yürüten kadroların az sayısından dolayı süreç yavaş ilerliyor. anbar il meclisi, sıcak havadan ve tesisin kötü şartlarından dolayı şu ana kadar 20 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. tıbbi kaynaklar, ölenlerin çoğunlukla diyabet ve tansiyon gibi kronolojik hastalıklara sahip olan yaşlılar olduklarını belirtti.

amiriyet-ül felluce’deki hastane kaynakları, yetkililerin ölüm vakalarını saklamak için cesetleri gece taşıdığını söyledi.

birçok insani yardım kuruluşu ve tıbbi kaynak, sığınmacıların yüksek sayısından dolayı gözaltı merkezlerinde bayılma vakalarına da sık rastlandığını ifade etti.

çarşamba günü birleşmiş milletler (bm), bağdat yönetiminin işid’in elinden almaya çalıştığı felluce’den kaçan sivillerin silahlı milisler tarafından ciddi insan hakları ihlallerine uğradıkları yönünde raporların olduğunu söylemişti.

şii haşdi şabi milisleri sözcüsü yusuf kilabi ise ihlallerle ilgili yapılan haberlerin çoğunlukla yalan veya abartı olduğunu iddia etti.

85 bin kişi felluce’den kaçtı

Irak ordusunun IŞİD ile çatıştığı Felluce'den 85 in sivil kaçtı.
[[Fotoğraf: Reuters]]
bm yüksek mülteci komiserliği, bir aydan beri ordu ile işid arasında çatışmaların yaşandığı felluce kentinden 85 bin sivilin kaçtığını açıklamıştı.

bağdat’tan 50 km uzaklıkta olan felluce’den kaçanlar bağdat’a girmelerine izin verilmiyor. onun yerine felluce’nin etrafında kurulan çadır kamplarına yerleştiriliyor.

 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;