ABD

Ferguson’da polis memuru aklandı

ABD'nin Ferguson kasabasında mahkeme, 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Açıklamanın ardından Ferguson'da olaylar çıktı.

Konular: Amerika
Ferguson'da göstericiler bir polis aracını ateşe verdi. [Fotoğraf: REUTERS]

mahkeme jürisinin 9 ağustos’ta 18 yaşındaki michael brown’ı öldüren polisin suçsuz olduğunu ilan etmesinin ardından, ferguson başta olmak üzere birçok noktada siyahlar sokağa döküldü. polis gösterilere gazla müdahale ederken, ferguson’da gece boyu silah sesleri duyuldu. polis araçları ateşe verildi. 

jürinin günlerdir süren değerlendirmesinin ardından st. louis kentinin ferguson kasabasında micheal brown'u öldüren polis memuru darren wilson hakkındaki karar açıklandı. 9'u beyaz ve 3'ü siyahtan oluşan 12 kişilik jürinin kararını st. louis savcısı robert mcculloch birçok televizyon kanalından canlı yayınlanan basın toplantısı ile açıkladı.

jürinin olayın gerçekleştiği anda ve ardından toplanan fiziki delilleri incelediğini ve birçok görgü tanığını dinlediğini kaydeden mcculloch, detaylı bir sürecin ardından polis memuru wilson'ın "kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiği ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine" karar verildiğini söyledi.

jüri üyelerinin kararları ve kimin ne yönde oy kullandığı bilgilerinin gizli olduğunu ve açıklanmayacağını da belirten mcculloch, soruşturma sürecinde kayıt yapılmadığını da dile getirdi.  

Gece boyu en az 15 silah sesinin duyulduğu Ferguson'da olağanüstü hal ilan edildi.
[[Fotoğraf: REUTERS]]

gösteriler başladı

öldürülen siyah genç michael brown'ın ailesi "karardan büyük hayal kırıklığı duyduklarını ancak yapılacak protesto gösterilerinin barışçıl bir şekilde gerçekleştirilmesini" istediler.

kararın ardından başta ferguson olmak üzere birçok abd kentinde gösteriler düzenleniyor. polis, ferguson'daki göstericileri dağıtmak için gaz bombası kullandı. gösterilerin başladığı noktalarda geniş güvenlik önlemleri alınıyor. 

new york'ta union square'da toplanan yaklaşık bin kişilik topluluk, kararın açıklanmasının ardından polis barikatını yararak wall street yönüne doğru yürüyüşe geçti.

Brown nasıl vuruldu?

michael brown ve arkadaşı dorian johnson 9 ağustos günü yolda yürürken, polis darren wilson iki arkadaştan kaldırıma geçmelerini istedi. görgü tanıkları ikilinin polisle tartıştıklarını, ardından da polisin silahını ateşlediğini anlatıyor. brown ve dorian johnson farklı yönlere kaçarken, polis memuru takip ettiği brown’a altı kez ateş etti. bu noktadan sonra tanık ifadeleri değişiyor. polisin ellerini havaya kaldırmasını emrettiği brown’ın bu emre uyduğunu söyleyen ifadeler var. wilson’ın polisin üzerine yürüdüğü iddiası da var. ferguson polisi olaydan sonra siyah gencin hırsızlık yaptığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. ancak polis memurunun, brown’ın hırsızlık yaptığından haberi olmadığı ortaya çıktı.  

obama: gösteriler barışçıl olmalı

abd başkanı barack obama, ferguson'da jürinin 18 yaşındaki silahsız siyah genç michael brown'ı vurarak öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığına karar vermesinin ardından gösterilerin barışçıl şekilde yürütülmesini istedi.

kararın açıklanmasının ardından beyaz saray'da kameraların karşısına geçen obama, "bazı insanların bu karara katıldığını, bazılarının ise çok büyük hayal kırıklığına uğradığını ve bu konudaki reaksiyonların anlaşılır olduğunu" söyledi.

barışçıl protesto çağrısında bulunan michael brown'ın ailesine katıldığını ifade eden obama, "michael brown'un ailesi herkesten daha çok kayba sahip, onların bu isteklerini onurlandırmalıyız" diye konuştu. 

obama, abd'nin kanunlar ülkesi olduğunun altını çizerek, karardan öfke ve hoşnutsuzluk duyanlar olsa da amerikalıların jürinin verdiği kararı kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

missouri'de olağanüstü hal

abd'de siyah bir gencin öldürülmesiyle başlayan gerginliklerin yaşandığı missouri’de vali jay nixon, olaylarla ilgili jürinin kararı öncesi 18 kasım tarihinde olağanüstü hâl ilan etmişti.

st. louis'de ulusal muhafız birlikleri kritik binaları koruma altına alırken vali nixon, halka ''barış, karşılıklı saygı ve itidal'' çağrısında bulundu.

st. louis belediye başkanı slay de barışçıl protestolara müsade edileceğini ancak özel mülke zarar verilmesine müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti. 

Missouri'deki gösterilerde 'Brown için adalet' pankartları açıldı.
[[Fotoğraf: REUTERS]]

polis memuru açığa alındı

st. louis kentinin ferguson kasabasında 9 ağustos'ta brown'ın, polis memuru wilson tarafından defalarca vurulduktan sonra ölmesi, ülke genelinde protesto gösterileriyle birlikte ırk ayrımcılığı iddialarını beraberinde getirmişti. olayın ardından polis memuru wilson açığa alınmış ancak hakkında herhangi bir dava açılmamıştı.

st louis savcısı bob mcculloch davayla ilgili daha önce yaptığı açıklamasında, jürinin wilson'ın yargılanıp yargılanmamasıyla ilgili kararını kasım ayının sonuna doğru vereceğini bildirmişti.

daha önce de 14 vaka oldu

st. louis missouri üniversitesi kriminoloğu david klinger'ın yaptığı derlemeye göre bu kentte 2004-2014 yılları arasında 14 vakada siviller polisler tarafından vuruldu ve öldürüldü. ancak bu olayların hiç birinde polisler soruşturmaya tabi tutulmadı. soruşturmalara engel olan ise içişleri bakanlığı ve bölge savcılığı oldu. ferguson kasabasındaki bu ölümle ilgili davanın neticesi önceki 14 vaka için de emsal teşkil etmesi açısından önemliydi. ferguson davasında polisin suçlu bulunması halinde bu soruşturmaların da yeniden açılması ve davaya dönüşmesi bekleniyordu. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;