Kültür-Sanat

Festivalin kapanışı da iptal

İstanbul Film Festivali'nde uluslararası jürinin yarışmadan çekilmesinin ardından, Ulusal Belgesel Yarışması ve kapanış töreninin de iptal edildiği açıklandı.

Konular: Kültür-Sanat

istanbul kültür sanat vakfı'nın düzenlediği ve bu yıl 34'üncüsü yapılan uluslararası istanbul film festivali'nde, 12 nisan günü gösterimi iptal edilen 'bakur' belgeseli ve sonrasında sinemacıların gösterdiği tepkiyle birlikte son olarak ulusal belgesel yarışması ve festivalin gelenekselleşen kapanış töreninin de iptal edildiği açıklandı.

festival direktörü azize tan'ın yanı sıra festivalin jüri üyelerinin de katıldığı basın toplantısında, ulusal yarışma, ulusal belgesel yarışması, uluslararası yarışma, insan hakları yarışması, yarışma dışı ve yeni türkiye sineması bölümlerinde gösterilen filmlerin büyük çoğunluğu filmlerini göstermeme kararı hatırlatıldı. son olarak ulusal ve uluslararası altın lale ve ulusal belgesel yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.

istanbul film festivali, festivalde filmini göstermeme kararı alan sinemacıların, daha önceden duyurulan gösterim saatlerinde ilgili salonlara gelerek, tartışma ve seyirciyle buluşma ortamı oluşturmaya davet etti. istanbul film festivali direktörü azize tan yaptığı konuşmada, festivaller için 'kayıt ve tescil' yönetmeliğinin önemli bir sorun olduğunu belirtti ve "bu durumun bahsi geçen yönetmeliğin değiştirilmesi için sinema camiasını bir araya getiren bir fırsata dönüşmesini umuyorum. sektördeki sıkıntıların aşılması için, yeni sinema yasasının çıkartılmasının ve filmlerin festival ve kültürel kapsamlı etkinliklerde rahatça gösterilmesinin yolunun açılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

uluslararası jüri yarışmadan çekilmişti

istanbul film festivali'nde, pkk'lıların yaşamını anlatan bakur belgeselinin gösterimi kültür bakanlığı tarafından "kayıt tescil belgesi" olmadığı gerekçesiyle engellenince başlayan krizde, uluslararası jüri de yarışmadan çekilmişti.. 

gazeteci ertuğrul mavioğlu ile yönetmen çayan demirel'in hazırladığı ''bir gerilla belgeseli: bakur' adlı belgeselin 12 nisan pazar günü yapılması planlanan festival gösterimi yapılamamıştı. festivalin ev sahibi iksv, filmin kültür bakanlığı tarafından verilen 'kayıt tescil belgesi' olmaması nedeniyle gösterilemeyeceğini gösterimden bir kaç saat önce yönetmenlerine bildirmişti. 

filmin yapımcı ve yönetmenleri ile sinemacılar gösterimin bu gerekçeyle engellenmesinin ardından düzenledikleri basın toplantısıyla filmlerini festivalden çekme kararı aldıklarını açıklamışlardı.. 

kısa sürede 22 yerli film de festival programından çekildiğini açıklamıştı. 

yarışmaya katılan film sayısının 6'dan az olması nedeniyle altın lale ulusal yarışması iptal edilmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;