Filistin

'Fetih üyeleri Gazze'ye dönebilir'

Gazze'deki Hamas Yönetimi Başbakanı İsmail Heniye, 2007’deki çatışmalar sonrası Gazze’yi terk eden Fetih üyelerinin hiçbir ön şart olmadan geri dönebileceğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Fetih üyeleri Gazze'ye dönebilecek

Hamas üyelerini öldürenleri kapsamıyor

İsmail Heniye, 2006 yılından beri Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki Başbakanı. [Reuters]

hamas yönetimi başbakanı ismail heniye gazetecilere yaptığı açıklamada, gazze’yi terk eden fetih üyelerinin hiçbir ön şart olmadan geri dönebileceğini duyurdu. ancak heniye, hamas üyelerini öldürmekle suçlanan fetih mensuplarının bu kapsamda olmadığını belirtti. buna rağmen heniye'nin açıklamasından yararlanması muhtemel yüzlerce fetih üyesi bulunuyor.

heniye ayrıca, batı şeria’da bulunan fetih’e bağlı milletvekillerinin gazze’ye geri dönebileceğini ve önümüzdeki günlerde hapisteki bazı fetih üyelerinin serbest bırakılacağını söyledi.

heniye, “halkımıza ülkeyi kuvvetlendirecek ve barışa giden yolu açacak kararlar almak için söz verdik” dedi. 

fetih sözcüsü ahmed asaf ise, hamas’tan önceki anlaşmaları uygulama çağrısında bulundu. asaf, "filistin halkı ayrılığa son verilmesini istiyor. halk birlik olunmasını, hükümetin kurulmasını, hamas’ın veto ettiği ulusal seçimlerin yapılmasını ve geçmişte varılan anlaşmaların gerçekleştirilmesini istiyor" dedi.

hamas ve fetih filistin’in iki önemli siyasi aktörü. hamas’ın 2006’daki seçim zaferinden sonra iki grup arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. 

çatışmaların ardından hamas gazze şeridi’nde kontrolü sağlarken, abd’nin hamas’a karşı desteklediği fetih ise batı şeria’da yönetimde bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;