Türkiye-Irak ilişkileri

Fidan ve Sinirlioğlu Bağdat'a gidiyor

Bağdat yönetimi ile gerginlik sürerken, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Ankara'daydı; MİT, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu, Barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu söyledi. Perşembe günü MİT ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarının Bağdat'a gideceğini açıkladı.

Çankaya Köşkü'ndeki görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu (sağ 2) ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu (sağda) da katıldı. [Fotoğraf: AA]

irak kürdistan bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani, ankara'daki kritik ziyaretinde son olarak başbakan ahmet davutoğlu ile görüştü. çankaya köşkü'ndeki görüşmeye, dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu da katıldı. görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

başbakan davutoğlu görüşme sonrasında, mesut barzani'yi tartışmalı bir dönemde ağırlamanın herkes için bir mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti. mit müsteşarı hakan fidan ile dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu'nun perşembe günü irak'ın başkenti bağdat'a gideceğini açıkladı.

başbakan davutoğlu ayrıca, "irak’taki mevcudiyetimiz bu bölgenin istikrarını temin etmek içindir. çünkü daeş ile komşu olmak istemiyoruz. daeş ile komşu olmamak için de erbil'in güçlü olması lâzım. bunun için her türlü desteği hem irak hem de irak kürdistan bölgesine vereceğiz" dedi.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu.
[[Fotoğraf: AA / Arşiv]]

"terörle mücadele" vurgusu, "mezhep çatışması" uyarısı

mesut barzani bundan önce, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde görüştü. görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.

cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, terörle mücadele ve bu konudaki işbirliğinin, bölgenin istikrarı açısından önemli olduğu vurgulandı. 

buna göre cumhurbaşkanı erdoğan, işid ve pkk da dâhil olmak üzere tüm örgütlerle mücadele konusunda türkiye’nin kararlılığına değindi. işid'le mücadele konusunda uluslararası koalisyona sağlanan katkılar üzerinde de durdu.

tarafların; türkmenler, kürtler ve arapların bölgede uyum ve barış içinde yaşamalarını teşvik için özen gösterilmesinin yanı sıra, irak’ın huzuru açısından mezhep çatışmasını körükleyici tutumlardan kaçınılması gerektiğine dikkat çektikleri belirtildi.

barzani, öğle saatlerinde geldiği ankara'da ilk görüşmesini milli istihbarat teşkilatı'nda (mit) yapmıştı.

Arşiv
[[Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı]]

bağdat ile gerginlik

barzani, irak'taki türk askeri hareketliliği ve bağdat yönetimi ile gerginlik sürerken ankara'yı ziyaret etti.

mesut barzani ziyaretinden önce erbil'de, musul'daki başika bölgesine sevk edilen türk askerleriyle ilgili konuşmuş, "bizim bilgilerimiz, türkiye ve irak'ın daha önce anlaştığı yönünde. mesele çok büyütüldü" demişti.

konu, barzani ile irak başbakanı haydar ibadi arasındaki telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. barzani, ibadi'ye, musul'daki türk askerleri nedeniyle yaşanan krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söylemişti.

2,5 yıldır musul'da olan türk birliğiyle ilgili gelişme olmuş, yaklaşık 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde zelikan kampı'na gönderilmişti. irak dışişleri bakanlığı, musul'daki başika kampına rotasyon gereği sevk edilen türk askerlerinin geri çekilmesi talebiyle türkiye'nin bağdat büyükelçisi faruk kaymakçı'yı çağırmış; bakanlık, gelişmeyi "saldırgan tavır" olarak nitelediklerini açıklamıştı.

irak başbakanı haydar ibadi, türk askerlerinin musul yakınlarındaki kamptan 48 saat içinde çekilmesi çağrısı yapmıştı. ibadi, askerler çekilmezse bm güvenlik konseyi'ne başvuracaklarını söylemişti.

başbakan ahmet davutoğlu, irak başbakanı ibadi’ye bir mektup göndererek, musul'un başika kasabasındaki türk askerleriyle ilgili bilgi vermiş, "irak hükümeti'nin hassasiyetleri giderilinceye kadar askeri intikâlin gerçekleştirilmeyeceğini" belirtmişti.

türk dışişleri bakanlığı, irak ve türkiye savunma bakanları arasında sağlanacak mutabakata göre başika'daki personel sayısında düzenleme yapılabileceğini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;