Libya

Filipinli ve Çinliler Libya'dan ayrılıyor

Bir hafta önce ABD'nin diplomatlarını geri çektiği Libya'da milisler arasında yaşanan çatışmalar şiddetleniyor. Ülkede çalışan binlerce Filipinli ve Çinli de tahliye ediliyor.

Konular: Libya

filipinler libya’da bulunan hemşire vatandaşının toplu tecavüze uğramasının ardından, 13 bin vatandaşının tahliyesini hızlandırmak için çok sayıda feribot kiraladı. 

filipin dışişleri bakanlığı libya’nın başkenti trablus’da gerçekleşen cinsel saldırı olayını doğruladı.

filipin devlet başkanı benigno aquino’nun sözcüsü herminio coloma yaptığı açıklamada, bu tür saldırıları tüm filipin halkına yapılmış olarak nitelendirdiklerini söyledi.  

dışişleri sözcüsü charles jose ise, kadının altı saldırgan tarafından evinden alınıp bilinmeyen bir yere götürüldüğünü bildirdi. götürüldükten iki saat sonra, saldırganlar tarafından serbest bırakılan kadın konsolosluk yetkilileri tarafından hastaneye götürüldü.

10 gün önce ise bir inşaat işçisi kafası kesilmiş halde bingazi’deki bir hastane yakınlarında bulunmuştu. 

olayın ardından filipinler, 13 bin vatandaşını konsolosluğun da yardımıyla tunus ve mısır’a tahliye etme karar aldı. durumu acil olan 700’ün üzerinde filipin vatandaşı çarşamba günü libya’dan çıkarıldı.

malta sivil hizmet başkanı mario cutaiar, çoğunluğu filipinli 150 yabancı işçinin de, trablus yakınlarındaki mitiga havaalanı’ndan malta’ya gittiğini söyledi.

cutaiar, malta hükümetinin kuzey afrika ülkesi libya’daki karışıklığın devam etmesi halinde, işçiler için geçici barınma olanakları aradığını ve büyük bir tahliyeye hazırlandığını belirtti.

çin vatandaşları da tahliye ediliyor

çin vatandaşlarını libya’yı terk etmeleri konusunda uyarmıştı.

çin resmi haber ajansı şinhua’ya göre, mayıs ayından bu yana yaklaşık bin çin vatandaşı ülkeyi terk etti, fakat bin 100 kişi hâlâ ülkede.

abd büyükelçiliği boşalttı

abd ise salı günü libya’dan ayrılan büyükelçilerinin bir süre malta’da kalabileceğini bildirdi.

2011'de muammer kaddafi'nin devrilip, öldürülmesinden sonra ülkedeki karışıklıklar nedeniyle çin, filipinler ve hindistan'ın aralarında bulunduğu bazı ülkeler işçilerini ülkelerine dönmeden önce gemilerle malta'ya gönderiyor. 

ingiltere savaş gemileri de libya'daki avrupalıları tahliye edebilmek için malta'yı üs olarak kullanmıştı.

bu hafta başlarında, aralarında portekiz, hollanda, kanada , brezilya ve bulgaristan’ın da bulunduğu birçok ülke trablus’daki elçiliklerini kapatarak, vatandaşlarını tahliye etti. 

kaynak: reuters, afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;