Ortadoğu

Filistin heyeti istifa etti

Yeni Yahudi yerleşimleri inşasının açıklanmasına tepki gösteren heyet, İsrail ile bir süredir devam eden müzakerelerden çekilme kararı aldı.

Abbas, müzakerelerin devam etmesi için yeni bir delegasyon oluşturabileceklerini kaydetti. [Reuters]

filistin devlet başkanı mahmud abbas, filistin heyetinin  amerika birleşik devletleri’nin (abd) arabuluculuğunda israil ile üç aydır devam eden müzakerelerden çekildiğini açıkladı.

mısır kanalı cbc’ye konuşan abbas, heyetin, görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle istifa ettiğini belirtirken, gelişmeye rağmen müzakerelerin devam edebileceğini söyledi.

abbas, heyeti göreve dönmesi için ikna etmeye çalıştıklarını, bunun gerçekleşmemesi durumunda yeni bir delegasyon oluşturabileceklerini kaydetti.

filistin heyetinin başmüzakerecisi saib erekat reuters’e yaptığı açıklamada, istifayla ilgili net bir ifade kullanmasa da, müzakerelerin geçtiğimiz hafta israil’in bati şeria’da yeni yahudi yerleşimleri inşasına başlayacağını duyurmasıyla fiilen durduğunu açıkladı.

netanyahu'dan geri adım

filistin heyetinin istifası,  israil yönetiminin filistin topraklarındaki 24 bin konutluk yeni yahudi yerleşim birimi inşası kararından geri adım atması sonrasında geldi.

başbakan binyamin netanyahu, ülkesinin iran ile nükleer anlaşma aleyhine lobi faaliyetleri yürüttüğü bir dönemde uluslararası toplumun yeni yerleşim birimlerine yönelik yoğun tepkisinden endişe ettiğini belirterek, kararın yeniden gözden geçirilmesi için bayındırlık bakanı uri ariel’e talimat verdi.

konuyla ilgili  al jazeera’ya açıklamalarda bulunan erekat, yerleşimler konusunun iran ya da başka bir konuyla bağdaştırılamayacağını belirtti.

israil’in yeni yerleşim konusundaki tavrının filistin açısından kırmızı çizgi olduğunu ifade eden erekat, “artık ciddi olmalıyız, netanyahu’nun önünde iki seçenek var. ya yeni yerleşimleri ya da barışı seçecek” ifadelerini kullandı.

erekat, israil’in yerleşimler konusundaki ısrarının sürmesi halinde filistin yönetiminin tek başına taahhütlerini yerine getiremeyeceğini söyledi.

abd tepkili

israil'in batı şeria'da yeni konut inşası planladığını duyurmasına washington tepki göstermişti.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, salı günü yaptığı açıklamada söz konusu girişime “şaşırdıklarını” ve israil hükümetinden açıklama beklediklerini söylemişti.

daha önce abd dışişleri bakanı john kerry de,  israil'in filistin topraklarındaki yerleşim birimlerinin yasadışı olduğunu ve iki taraf arasındaki görüşmelere yapıcı katkısı olmadığını söylemişti.

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;