Ortadoğu

Filistin pes etmiyor

Filistin Devlet Başkanı Abbas devlet statüsü için yaptıkları başvuruyu reddeden BM Güvenlik Konseyi'ne yeniden başvuracaklarını açıkladı. Abbas, başvuru reddedilirse üçüncü hatta dördüncü kez başvuracaklarını söyledi.

Konular: Filistin
[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne devlet statüsü için yaptıkları başvurunun veto edilmesinin ardından filistin devlet başkanı mahmud abbas, ürdün'le konsey'e yeniden başvuruda bulunma konusunda görüşme yürüttüklerini açıkladı. ürdün, bm güvenlik konseyi'ne 2014-2015 yılları süresince geçici üye seçildikten sonra israil'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti doğu kudüs olan bağımsız filistin devletinin kurulmasını öngören bir tasarıyı bm güvenlik konseyi'ne sunmuştu. ancak abd'nin veto edeceğini önceden açıkladığı karar tasarısı kabul edilmemişti.

batı şeria'da kültür konferansı'nda konuşan abbas, "biz başarısız olmadık. güvenlik konseyi bizi başarısızlığa uğrattı. yine konsey'e gideceğiz. neden olmasın? belki bir hafta sonra" dedi. 

ürdün ile yeni tasarıyı görüştüklerini belirten abbas, "tasarıyı sunacağız. belki üçüncü hatta dördüncü kez" dedi. 

bm güvenlik konseyi'ndeki oylamada sekiz ülke lehte oy kullanırken abd ve avusturalya tasarıya ret oyu vermiş; ingiltere, litvanya, nijerya, güney kore ve ruanda ise çekimser kalmıştı. 

evet oyu kullanan ülkeler ise fransa, ürdün, şili, arjantin, çad, lüksemburg, çin ve rusya olmuştu. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;