İsrail - Filistin sorunu

Filistin'in vergi geliri donduruldu

İsrail, Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurması üzerine Ramallah yönetimine vermesi gereken 127 milyon dolarlık Aralık ayı vergi gelirini aktarmadı.

BM Güvenlik Konseyi'nde beş daimi üye ülkenin veto hakkı bulunuyor. [Fotoğraf: AFP Arşiv]

israil medyasında yer alan haberlere göre, israil'de yaşayan filistinlilerden toplanan ve ramallah yönetimine transfer edilecek olan aralık ayı vergi geliri donduruldu. 127 milyon dolarlık vergi gelirinin, filistin'in uluslararası ceza mahkemesi anlaşması'na katılma başvurusunda bulunması gerekçesiyle dondurulduğu ileri sürüldü.

bir israilli yetkili, “aralık ayına ait paranın cuma günü verilmesi gerekiyordu. ancak filistin’in hamlesi üzerine transfer durduruldu. başbakan benyamin netenyahu bazı bakanlarıyla görüştükten sonra bu karar alındı” dedi.

filistin başmüzakerecisi saib ureykat, vergilerin ödenmeyeceği yönündeki kararın kendilerine birkaç saat önce gayriresmi şekilde bildirildiğini belirtti. ureykat, "israil, uluslararası kanunlar karşısında korsanlık yapıyor. el koyduğu para israil'in filistin halkına verdiği hayır parası değil, bizim hakkımız" dedi.

filistin devlet başkanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, israil'in, filistin’e ait gelirlerden oluşan 2014 aralık ayı vergi payını kendilerine teslim etmediğini belirtmişti. ramallah yönetimi, israil’in vergi payını haczettiğine ilişkin filistin tarafına herhangi bir tebliğde bulunmadığını aktarmıştı. açıklamada "israil’in bu davranışı cezaya dönüştürmemesinin umulduğu” belirtilmişti.

filistin’in aylık yaklaşık 175 milyon dolara ulaşan ithalat ve ihracattan elde ettiği gelirin vergisine israil el koyuyor. israil, daha sonra söz konusu miktarı ramallah’taki filistin hükümetine teslim ediyor. filistin yönetimi, ayda yaklaşık 170 milyon dolar tutarındaki gelirle 175 bin memurun maaşını ödüyor.

filistin ucm’ye başvurmuştu

filistin devlet başkanı mahmud abbas, filistin topraklarındaki israil işgalinin sona ermesi için hazırlanan karar tasarısının bm güvenlik konseyi'nde reddedilmesinin ardından, aralarında uluslararası ceza mahkemesinin kurucu temel anlaşması roma sözleşmesi'nin de bulunduğu uluslararası anlaşmalara katılma belgesini imzalamıştı.

filistin yönetimi, aralarında uluslararası ceza mahkemesi'nin (ucm) de olduğu 18 anlaşmaya katılım belgelerini cuma günü bm’ye sunmuştu. ucm, filistin’deki savaş suçlarını da inceleme ve yargılama yetkisine sahip olacak.

israil başbakanı binyamin netanyahu, perşembe günü ucm’ye filistin yönetimi'nin katılım başvurusunu reddetmesi yönünde çağrıda bulunmuştu.

israil muhalefetinden tepki

netanyahu'nun perşembe günü kurmaylarıyla yaptığı toplantının ardından, israil tarafından filistin'e yönelik bir dizi yaptırımın gelmesi bekleniyordu.

israil işçi partisi lideri izak herzog ve hatnua partisi lideri tzipi livni, ortak açıklama yaparak kararı eleştirdi. açıklamada "netanyahu, israil'in dünyadaki kötüye giden durumuna başka bir çözüm bulamamaktadır" denildi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;