İsrail - Filistin sorunu

Filistinli bakan zeytin ağacı dikerken öldürüldü

Batı Şeria’da Filistinli aktivistlerin zeytin ağacı diktiği bölgede İsrail askerlerinin darp ettiği Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn hayatını kaybetti. Filistin yönetimi İsrail ile güvenlik koordinasyonunu durdurdu.

Konular: Ortadoğu
Ebu Ayn, İsrail askerleri tarafından darp edildi ve göğsünden gaz kapsülüyle vuruldu. [Fotoğraf: Reuters]

olaya tanık olan reuters fotomuhabirinin verdiği bilgilere göre, 55 yaşındaki ebu ayn batı şeria'da israil ordusunun saldırması üzerine çıkan olaylarda darp edildi. ebu ayn, aldığı darbeler sonucunda yere yığıldı. bazı görgü tanıkları ise bakan'ın göğsüne göz yaşartıcı gaz kapsülü isabet ettiğini, ayrıca yoğun miktarda kullanılan gazı solumasından dolayı fenalaştığını söyledi. 

ebu ayn hastaneye kaldırıldırıldığı sırada yaşamını yitirdi.

bakan'ın kesin ölüm nedeni hünüz belli değil. olay israil işgali altındaki batı şeria'da filistinli aktivistlerin zeytin ağacı diktiği sırada israil ordusunun saldırısı sırasında gerçekleşti. 

kınama ve komisyon talebi

filistin devlet başkanı mahmud abbas, 'barbarca' sözüyle nitelediği saldırıyı kınadı. abbas, ebu ayn'ın öldürülmesi üzerine üç günlük yas ilan etti.

filistin başbakanı rami hamdallah, ziyad ebu ayn’ın ölümünün aydınlatılması için acilen uluslararası bir komisyon kurulmasını talep etti.

hamas söcüsü fevzi ebu berhum de, ebu ayn'i 'filistin halkının şehidi' olarak nitelendirerek taziyede bulundu.

güvenlik koordinasyonu durduruldu

 

filistin yönetimi, ebu ayn’ın öldürülmesi sonrasında israil ile sürdürülen 'güvenlik koordinasyonunun' durdurulduğunu açıkladı.

filistin halk kurtuluş cephesi (fhkc) ise, filistin yönetimi'nin uluslararası ceza mahkemesi'ne (ucm) katılma sürecini hızlandırmasını istedi. fhkc, filistin halkını protesto ve tepki göstermeye çağırdı.

fetih hareketinin mensubu olan ve daha önce esirler bakanlığı yardımcılığı da yapan ebu ayn, filistin birlik hükümetinde yerleşimler ve ayrımcı duvara karşı faaliyetler bakanı olarak görev yapıyordu.

ömrünün 13 yılını israil ve amerikan hapishanelerinde geçiren ebu ayn, 1982'de israil'de müebbet hapse mahkûm edildi, 1985 yılındaki tutuklu ve esir takasında özgürlüğüne kavuştu.

israil ordusu batı şeria’da yerleşimleri ve israil’in insan hakları ihlallerini protesto eden filistinlilere sık sık sert müdahalelerde bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;