Bilim-Teknoloji

Filler stresi beraber tedavi ediyor

Asya filleri üzerinde yapılan araştırma, fillerin stresli oldukları zamanlarda tıpkı insanlar gibi birbirlerini avuttuklarını gösterdi. Yapılan gözlemler, fillerin sempatik sesler çıkararak ve birbirlerinin hortumlarına dokunarak arkadaşlarını teskin ettiklerini ortaya koydu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Filler birbirlerini sakinleştiriyor

Stresi beraber yeniyorlar

Fillerden örnek davranış

Filler stresli olduklarında birbirlerini avutuyor
Filler stresli olduklarında birbirlerini avutuyor [gettyimages]

tayland'da asya fili üzerinde yapılan gözlemler, fillerin üzgün ve stresli olduklarında birbirlerini avuttukları belirlendi. peerj dergisinde yayımlanan araştırma için 3 ile 60 yaş arasındaki 26 fili gözlemledi. tayland'ın kuzeyindeki bir fil barınağında yapılan gözlemlerde, sürünün parçası olmayan yetişkin erkek filler yer almadı.

araştırmacılar, filleri tedirgin etmek için bulundukları bölgenin yakınına çok sayıda yılan, köpek ve sürüye ait olmayan fil getirdi. tayland think elephanst örgütü üyesi ve mahidol üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan joshu plotnik, "filleri korkuttuğunuz zaman kulakları dikilir, kuyrukları dik veya kıvrık bir konuma gelir, aynı zamanda kükremeye benzer düşük frekanslı sesler çıkarırlar" dedi. 

plotnik, fillerin strese tepki vermek konusunda da çok uyumlu olduklarını belirterek, 'rahatsız olduklarını belirten bir ses çıkardıklarında mutlaka karşılık alırlar' dedi.

şempanze ve insana benzerlik gösteriyor

içinde bulundukları durumdan yakındıkları sesleri çıkarmalarının ardından, fillerin yanlarına gelen arkadaşları tarafından avutulduğu görüldü. science now sitesine açıklama yapan abd'nin emory üniversitesi'nden profesör frans de waal, "filler bir arkadaşlarını stresli gördükleri zaman rahatsız olur ve tıpkı insanlar ve şempanzeler gibi birbirlerine sokularak arkadaşını teskin etmeye çalışır" dedi.

de waal, fillerin birbirlerini avuttukları anlarda genel olarak hortumlarına dokunduklarını söyledi. ayrıca, bir filin bazen hortumunu diğer bir filin ağzına soktuğunu belirten de waal, bu hareketin 'sana yardım etmeye hazırım' anlamına geldiğini söyledi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;