Türkiye

Fırat Nehri'nde alabalık ölümleri

Elazığ'da Fırat Nehri üzerinde alabalık üreticileri, Keban ve Karakaya baraj kapaklarının kuraklığa bağlı kapatılması sonucu nehirde su sıcaklığının arttığını ve balık ölümlerinin yaşandığını öne sürüyor.

Konular: Türkiye, Çevre
elazığ ili ve ilçeleri iç su ürünleri yetiştiricileri üretici birliği başkanı yücel doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, karakaya ve keban barajlarında su seviyesinin düşük olması nedeniyle su salınımının durdurulduğunu belirterek, "suyu idareli şekilde bıraksalar balıklarımız telef olmayacak. şu ana kadar yavru balıklarımızın yüzde 30'u telef oldu. 19 mayıs'tan bugüne kadar geçen süreçte, fırat nehri üzerinde 20 milyonun üzerinde yavru balığımız telef oldu" diye konuştu.

su sıcaklığının 9-10 derece olması gerekirken 19-21 derece aralığında seyrettiğini dile getiren doğan, haziran ayında sıcaklıkların artmasıyla yavru balıklarda zayiatın artabileceğine, büyük balıkların da telef olabileceğine dikkati çekti.

doğan, fırat nehri üzerinde 40 civarında üretim tesisi bulunduğunu ve balıkların yüzde 60-70'ine yakınını ihraç ettiklerini belirterek, suyun sıcaklığının artmasıyla alabalık üreticiliğinin bitme noktasına geleceğini savundu.

'sirkülasyon olmazsa burada balık kalmayacak'

karakaya baraj gölü üzerinde üreticilik yapan nejdet akpınar, her iki barajda su tutulduğu için alttan sıcak su geldiğini, bunun da balıkları öldürdüğünü öne sürerek, "oksijen yetersizliğinden ve sıcak sudan dolayı balıklar ölüyor. yavru balıkta 2 milyondan fazla kaybımız var. büyük balığın hesabını tutmuyoruz artık. fırat nehri üzerindeki bütün çiftliklerde bu durum var. bu kafesleri dün temizledim, günlük kayıplarımız bu şekilde oluyor. hesap tutarsak günlük her kafesten 10 bin civarı çıkıyor'' dedi.

keban kaymakamlığı, keban belediyesi ve diğer ilgili kurumlara başvuruda bulunduklarını dile getiren akpınar, bazı üreticilerin tedbir amacıyla kafes yerlerini değiştirdiğini söyledi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;